Stap-voor-stap kip­pen­soep

  • voorgerecht
  • 4 personen
  • 155 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 2 uur wachten
(347)waardeer
hollands voorgerecht 4 personen
3 347

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie

Bereiden

  1. Snipper de ui. Maak de prei schoon en snijd in stukken. Schrap de wortel en snijd in plakjes. Kneus de peperkorrels in een kommetje met de bolle kant van een (soepopschep)lepel. Leg de kippenbouten in een grote (soep)pan. Verdeel de groenten, ⅓ van de peterselie, ⅓ van de selderij en tijm erover. Voeg de peper, laurier en foelie toe en schenk het water erbij.
  2. Breng de bouillon in een open pan aan de kook, schep eventueel het schuim met schuimspaan eraf. Draai het vuur lager en laat de bouillon op de vlamverdeler 2 uur zachtjes trekken. Neem de kippenbouten uit de bouillon en leg op een bord. Maak een theedoek vochtig en leg in een zeef. Zeef de bouillon boven een andere pan.
  3. Ontvet de bouillon indien nodig: laat afkoelen en laat het koud worden in de koelkast. Schep het gestolde vet uit de bouillon.
  4. Verwijder het vel van de kippenbouten. Maak het vlees los van de bouten en snijd in stukjes of trek draadjes met 2 vorken. Verwarm de bouillon opnieuw. Dep eventueel teveel aan vet weg met keukenpapier.
  5. Roer het kippenvlees door de bouillon en verbrokkel de vermicelli boven de pan. Breng aan de kook en kook de vermicelli in ca. 10 min. zachtjes gaar. Snijd de rest van de peterselie en selderij fijn en roer door de soep. Breng op smaak met peper, zout en de citroensap.

variatietip:

Variaties op het basisrecept. Gevulde kippensoep: kook 125 g (met vlees of paddestoelen gevulde) ravioli of tortellini gaar. Snijd 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes. Roer de bleekselderij, ravioli, 1 tl suiker, de inhoud van 1 blik tomatenblokjes (400 g) en eventueel een envelopje saffraandraadjes door de kippensoep van het basisrecept. Laat de soep nog 5 min. zachtjes koken. Of: soep met balletjes: voeg voor een rijkgevulde kippensoep aan dit basisrecept kleine balletjes (kip)gehakt en een zakje fijne of grove soepgroenten toe.

variatietip:

Surinaamse kippensoep: Roer voor een stevige maaltijdsoep 300 g pindakaas door de kippenbouillon van het basisrecept (zonder kippenvlees). Verwarm het geheel tot een gebonden soep ontstaat. Snijd 1/2 paksoi in fijne reepjes en voeg dat met de stukjes kip en 1 uitgelekt blik maïskorrels (300 g) toe. Laat de soep nog 5 min. zachtjes koken en breng op smaak met sojasaus en sambal. Serveer met fijngehakte selderij en cassave kroepoek.

variatietip:

Griekse kippensoep: Vervang de vermicelli door 50 g rijst en kook de rijst in 15 min. in de bouillon gaar. Voeg ook de stukjes kip toe. Klop in een kom 2 eieren met de mixer schuimig. Klop er het sap van 2 citroenen doorheen. Meng er een soepopscheplepel hete bouillon door. Roer het eimengsel door de kippensoep. Warm het geheel al roerend zachtjes door tot de soep lichtgebonden is, maar laat de soep niet meer koken. Strooi er peterselie over en serveer er geroosterd stokbrood bij.

video

Bouil­lon ma­ken

Instructievideo - 01:22 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 155 kcal
  • eiwit 16 g
  • koolhydraten 12 g
  • vet 5 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Stap-voor-stap kippensoep

terug naar recept

Stap-voor-stap kip­pen­soep

1
1
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 200 g winterpeen

Snipper de ui. Maak de prei schoon en snijd in stukken. Schrap de wortel en snijd in plakjes.

2
2
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 2 kippenbouten

Kneus de peperkorrels in een kommetje met de bolle kant van een (soepopschep)lepel. Leg de kippenbouten in een grote (soep)pan.

3
3
  • 5 g peterselie
  • 5 g selderij
  • 2 takjes tijm
  • 1 blaadje laurierblaadje
  • 1 stukje foelie
  • 1½ liter koud kraanwater

Verdeel de groenten, peterselie, selderij en tijm erover. Voeg de peper, laurier en foelie toe en schenk het water erbij.

4
4

Breng de bouillon in een open pan aan de kook, schep eventueel het schuim met schuimspaan eraf.

5
5

Draai het vuur lager en laat de bouillon op de vlamverdeler 2 uur zachtjes trekken.

6
6

Neem de kippenbouten uit de bouillon en leg op een bord. Maak een theedoek vochtig en leg in een zeef. Zeef de bouillon boven een andere pan.

7
7

Ontvet de bouillon indien nodig: laat afkoelen en laat het koud worden in de koelkast. Schep het gestolde vet uit de bouillon.

8
8

Verwijder het vel van de kippenbouten. Maak het vlees los van de bouten en snijd in stukjes of trek draadjes met 2 vorken.

9
9

Verwarm de bouillon opnieuw. Dep eventueel teveel aan vet weg met keukenpapier.

10
10
  • 50 g vermicelli

Roer het kippenvlees door de bouillon en verbrokkel de vermicelli boven de pan. Breng aan de kook en kook de vermicelli in ca. 10 min. zachtjes gaar.

11
11
  • 10 g peterselie
  • 10 g selderij
  • 2 el citroensap

Snijd de rest van de peterselie en selderij fijn en roer door de soep. Breng op smaak met peper, zout en de citroensap.

variatietip:

Variaties op het basisrecept. Gevulde kippensoep: kook 125 g (met vlees of paddestoelen gevulde) ravioli of tortellini gaar. Snijd 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes. Roer de bleekselderij, ravioli, 1 tl suiker, de inhoud van 1 blik tomatenblokjes (400 g) en eventueel een envelopje saffraandraadjes door de kippensoep van het basisrecept. Laat de soep nog 5 min. zachtjes koken. Of: soep met balletjes: voeg voor een rijkgevulde kippensoep aan dit basisrecept kleine balletjes (kip)gehakt en een zakje fijne of grove soepgroenten toe.

variatietip:

Surinaamse kippensoep: Roer voor een stevige maaltijdsoep 300 g pindakaas door de kippenbouillon van het basisrecept (zonder kippenvlees). Verwarm het geheel tot een gebonden soep ontstaat. Snijd 1/2 paksoi in fijne reepjes en voeg dat met de stukjes kip en 1 uitgelekt blik maïskorrels (300 g) toe. Laat de soep nog 5 min. zachtjes koken en breng op smaak met sojasaus en sambal. Serveer met fijngehakte selderij en cassave kroepoek.

variatietip:

Griekse kippensoep: Vervang de vermicelli door 50 g rijst en kook de rijst in 15 min. in de bouillon gaar. Voeg ook de stukjes kip toe. Klop in een kom 2 eieren met de mixer schuimig. Klop er het sap van 2 citroenen doorheen. Meng er een soepopscheplepel hete bouillon door. Roer het eimengsel door de kippensoep. Warm het geheel al roerend zachtjes door tot de soep lichtgebonden is, maar laat de soep niet meer koken. Strooi er peterselie over en serveer er geroosterd stokbrood bij.

Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer die wij niet ondersteunen, daarom werkt deze site niet optimaal. We raden je aan een andere browser(versie) te gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.