Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer, daarom werkt deze site niet optimaal.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.

Stap-voor-stap kip­pen­soep

  • voorgerecht
  • 4 personen
  • 155 kcal voedingswaarden
    • 20 min bereiden
    • 120 min wachten
(319)waardeer
Een lekker hollands recept. Het voorgerecht bevat de volgende ingrediënten: gevogelte, ui, prei, winterpeen, zwarte peperkorrels, kippenbouten, verse peterselie, verse selderij, tijm, laurierblaadje, foelie, vermicelli en citroensap Hollands voorgerecht 4 personen 155 kcal
3 319

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie

Bereiden

Ui pellen en grof snipperen. Prei schoonmaken, in stukken snijden en wassen. Wortel schrappen en in plakjes snijden. Peperkorrels in kommetje met bolle kant van (soepopschep)lepel kneuzen. Kippenbouten in grote (soep)pan leggen. Groenten, 3 takjes peterselie, 3 takjes selderij en tijm erover verdelen. Peper, laurier en foelie toevoegen en 1 1/2 liter koud water erbij schenken. Bouillon in open pan aan de kook brengen, eventueel schuim met schuimspaan afscheppen. Vuur lager draaien en bouillon op vlamverdeler 2 uur zachtjes laten trekken.

Kippenbouten uit bouillon nemen en op bord leggen. Schone theedoek vochtig maken en in zeef leggen (of fijne puntzeef gebruiken). Bouillon boven andere pan zeven. Bouillon indien nodig ontvetten: laten afkoelen, in koelkast koud laten worden en gestold vet uit soep scheppen. Vel van kippenbouten verwijderen. Vlees van bouten losmaken en in stukjes snijden of met twee vorken in draadjes trekken.

Bouillon opnieuw verwarmen. Eventueel teveel aan vet wegdeppen met keukenpapier. Kippenvlees door bouillon roeren en vermicelli boven pan verbrokkelen. Aan de kook brengen en vermicelli in ca. 10 min. zachtjes gaarkoken. Rest van peterselie en selderij fijn snijden en door soep roeren. Kippensoep op smaak brengen met (veel) zout, peper en citroensap.

video

Bouil­lon ma­ken

Instructievideo - 01:22 min.

Tip

Drie variaties op het basisrecept. Gevulde kippensoep: Kook 125 g (met vlees of paddestoelen gevulde) ravioli of tortellini gaar. Snijd 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes. Roer de bleekselderij, ravioli, 1 tl suiker, de inhoud van 1 blik tomatenblokjes (400 g) en eventueel een envelopje saffraandraadjes door de kippensoep van het basisrecept. Laat de soep nog 5 min. zachtjes koken.

Tip

Griekse kippensoep: Vervang de vermicelli door 50 g rijst en kook de rijst in 15 min. in de bouillon gaar. Voeg ook de stukjes kip toe. Klop in een kom 2 eieren met de mixer schuimig. Klop er het sap van 2 citroenen doorheen. Meng er een soepopscheplepel hete bouillon door. Roer het eimengsel door de kippensoep. Warm het geheel al roerend zachtjes door tot de soep lichtgebonden is, maar laat de soep niet meer koken. Strooi er peterselie over en serveer er geroosterd stokbrood bij.

Tip

Soep met balletjes: Voeg voor een rijkgevulde kippensoep aan dit basisrecept kleine balletjes (kip)gehakt en een zakje fijne of grove soepgroenten toe.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • Energie 155 kcal
  • Eiwit 16 g
  • Vet 5 g
  • Koolhydraten 12 g
Tags