Me­lan­za­ne al­la par­mi­gi­a­na

  • bijgerecht
  • 6 personen
  • 190 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 30 min. oventijd
(376)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans bijgerecht 6 personen
3 376

Ingrediënten

Keukenspullen
  • aardewerken schaal (25 x 12-15 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Haal om te beginnen de steeltjes van de aubergines en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Zet ze even opzij. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Zet nu de grillpan op het vuur tot hij goed heet is of stook de barbecue hoog op. Doe ondertussen de olijfolie in een grote pan op matig vuur. Doe de ui, knoflook en gedroogde oregano erin en bak ze 10 min. tot de uitjes zacht zijn en de knoflook een beetje kleur heeft.
  3. Als je tomaat uit blik gebruikt, roer ze dan stuk. Als je verse hebt (die vanzelfsprekend veel zoeter en lekkerder smaken, als het er tenminste het seizoen voor is), prik die dan in en leg ze ongeveer 40 sec. in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, leg ze 30 sec. in koud water, trek het vel eraf, knijp de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  4. Doe de tomaat bij de uitjes, knoflook en oregano. Roer het mengsel goed door en laat het met het deksel op de pan 15 min. zachtjes pruttelen.
  5. Rooster de plakken aubergine ondertussen tot ze aan beide kanten iets geblakerd zijn - het kan zijn dat je dat in porties moet doen, want ze zullen niet allemaal in één keer in de grillpan passen. Schep de plakken die klaar zijn op een schaal.
  6. Breng de tomatensaus als die is ingekookt en lekker zoet is voorzichtig op smaak met een beetje peper en zout, wijnazijn en het basilicum. Je kunt de saus grof laten of pureren.
  7. Doe de aardewerken schaal een dun laagje tomatensaus, daarna een dun laagje Parmezaan, gevolgd door een enkele laag aubergineplakken. Herhaal de laagjes tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laagje saus met flink wat geraspte Parmezaanse kaas erop.
  8. Hussel het broodkruim met een beetje gehakte oregano en olijfolie en strooi dit mengsel op de Parmezaanse kaas. Zet de schaal een halfuur in de op 190 °C/gasovenstand 5 voorverwarmde oven, tot de bovenkant lekker krokant en goudbruin is.

variatietip:

Je kunt de aubergines in dit recept vervangen door courgette of venkel allebei ook erg lekker. Maar probeer het eens met aubergines, wat je zeker heerlijk zult vinden!

combinatietip:

Soms wordt dit gerecht ook geserveerd met stukjes mozzarella erop.

serveertip:

Je kunt dit gerecht het best meteen opdienen, maar ook koud is het lekker.

video

Knof­look snij­den

Instructievideo - 00:57 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 190 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 14 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Melanzane alla parmigiana

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Me­lan­za­ne al­la par­mi­gi­a­na

1
1
  • 3 aubergines

Haal om te beginnen de steeltjes van de aubergines en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Zet ze even opzij.

2
2
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

3
3
  • 3 el olijfolie

Zet nu de grillpan op het vuur tot hij goed heet is of stook de barbecue hoog op. Doe ondertussen de olijfolie in een grote pan op matig vuur.

4
4
  • 1 tl gedroogde oregano

Doe de ui, knoflook en gedroogde oregano erin en bak ze 10 min. tot de uitjes zacht zijn en de knoflook een beetje kleur heeft.

5
5
  • 800 g gepelde tomaten

Als je tomaat uit blik gebruikt, roer ze dan stuk. Als je verse hebt, prik die dan in en leg ze ongeveer 40 sec. in kokend water.

Tip: Verse tomaten, die smaken vanzelfsprekend veel zoeter en lekkerder, als het er tenminste het seizoen voor is.

6
6

Schep ze met een schuimspaan uit de pan, leg ze 30 sec. in koud water, trek het vel eraf, knijp de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes.

7
7

Doe de tomaat bij de uitjes, knoflook en oregano. Roer het mengsel goed door en laat het met het deksel op de pan 15 min. zachtjes pruttelen.

8
8

Rooster de plakken aubergine ondertussen tot ze aan beide kanten iets geblakerd zijn. Schep de plakken die klaar zijn op een schaal.

Tip: Het kan zijn dat je dat in porties moet doen, want ze zullen niet allemaal in één keer in de grillpan passen.

9
9
  • 1 tl wijnazijn
  • 1 hand verse basilicum

Breng de tomatensaus als die is ingekookt en lekker zoet is voorzichtig op smaak met een beetje peper en zout, wijnazijn en het basilicum.

10
10

Je kunt de saus grof laten of pureren.

11
11
  • 4 flinke handen geraspte Parmezaanse kaas

Doe de aardewerken schaal een dun laagje tomatensaus, daarna een dun laagje Parmezaan, gevolgd door een enkele laag aubergineplakken.

12
12

Herhaal de laagjes tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laagje saus met flink wat geraspte Parmezaanse kaas erop.

13
13
  • 2 handen broodkruim
  • 1 tl verse oregano

Hussel het broodkruim met een beetje gehakte oregano en olijfolie en strooi dit mengsel op de Parmezaanse kaas.

14
14

Zet de schaal een halfuur in de op 190 °C/gasovenstand 5 voorverwarmde oven, tot de bovenkant lekker krokant en goudbruin is.

variatietip:

Je kunt de aubergines in dit recept vervangen door courgette of venkel allebei ook erg lekker. Maar probeer het eens met aubergines, wat je zeker heerlijk zult vinden!

combinatietip:

Soms wordt dit gerecht ook geserveerd met stukjes mozzarella erop.

serveertip:

Je kunt dit gerecht het best meteen opdienen, maar ook koud is het lekker.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.