Grand des­sert met 3 va­ri­a­ties

Pak groots uit met dit grand dessert. IJs, koekjes, chocolademousse. Loopt het water je al in de mond?

  • nagerecht
  • 8 personen
  • 620 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 u. 30 min. wachten
    • 10 min. oventijd
(360)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Pak groots uit met dit grand dessert. IJs, koekjes, chocolademousse. Loopt het water je al in de mond? 8 personen
3 360

Ingrediënten

Keukenspullen
  • 8 cakevormpjes
  • 8 borrelglaasjes
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Klop 300 ml van de slagroom luchtig. Schep met een kleine lepel het vruchtvlees uit 8 van de passievruchten. Breek de schuimkransjes in grove kruimels en spatel deze, samen met de passievruchtpulp, luchtig door de slagroom. Schep het mengsel in de openingen van de cakevormpjes of in kleine bakjes. Laat ca. 1 1/2 uur in de vriezer opstijven.
  2. Smelt de chocolade in een pannetje dat in een iets grotere pan heet water hangt (au bain-marie). Laat afkoelen. Klop de rest van de slagroom en spatel de afgekoelde chocolade erdoor. Verdeel over de borrelglaasjes en laat ca. 1 uur in de koelkast opstijven.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de vellen ontdooide filodeeg op de vouwlijnen door en snijd de banen vervolgens doormidden zodat u 6 gelijke rechthoeken krijgt. Bestrijk ze met een kwastje met losgeklopt ei en leg er een rechthoek bovenop. Druk goed aan. Bestrijk nogmaals met ei en snijd ze diagonaal doormidden. Strooi er tot slot de helft van de kokos over. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 8-10 min. goudbruin.
  4. Laat de koekjes afkoelen en bestrooi dun met 2 eetlepels van de poedersuiker. U hebt 3 koekjes p.p. nodig, dus u houdt er een paar over. De koekjes breken snel, dus het is handig om wat reserve te hebben. Doe de resterende kokos in een kom, schenk het (hete) water bij en laat even wellen. Rasp de groene schil van de schoongeboende limoenen en pers ze uit. Meng het rasp, het sap, de kokos en de rest van de poedersuiker door de mascarpone.
  5. Bestrooi de grote borden met poedersuiker. Leg op elk bord een koekje. Beleg ieder koekje met een schepje mascarponemengsel, bedek met het tweede koekje, schep er weer wat mascarpone op en leg er het laatste koekje op. Neem vlak voor het opdienen het passievruchtroomijs uit de vriezer. Duw het ijs uit de vormpjes en leg op de borden. Schep de pulp van de resterende passievruchten erover. Zet tot slot een borrelglaasje chocolade-sinaasappelcrème op elk bord.
video

Au bain-ma­rie smel­ten

Instructievideo - 00:34 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 620 kcal
  • eiwit 8 g
  • koolhydraten 34 g
  • vet 49 g
    waarvan verzadigd 29 g
  • natrium 115 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Grand dessert met 3 variaties

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Grand des­sert met 3 va­ri­a­ties

1
1
  • 500 ml slagroom
  • 12 passievruchten

Klop 3/5 van de slagroom luchtig. Schep met een kleine lepel het vruchtvlees uit 2/3 van de passievruchten.

2
2
  • 8 schuimkransjes

Breek de schuimkransjes in grove kruimels en spatel deze, samen met de passievruchtpulp, luchtig door de slagroom.

3
3

Schep het mengsel in de openingen van de cakevormpjes of in kleine bakjes. Laat ca. 1 1/2 uur in de vriezer opstijven.

4
4
  • 100 g chocolade extra puur orange (tablet)

Smelt de chocolade in een pannetje dat in een iets grotere pan heet water hangt (au bain-marie). Laat afkoelen.

Au bain-marie smelten

Instructievideo

00:34 min.

5
5

Klop de rest van de slagroom en spatel de afgekoelde chocolade erdoor.

6
6

Verdeel over de borrelglaasjes en laat ca. 1 uur in de koelkast opstijven.

7
7

Verwarm de oven voor op 180 °C.

8
8
  • 8 filodeeg

Snijd de vellen ontdooide filodeeg op de vouwlijnen door en snijd de banen vervolgens doormidden zodat u 6 gelijke rechthoeken krijgt.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo

01:41 min.

9
9
  • 1 ei

Bestrijk ze met een kwastje met losgeklopt ei en leg er een rechthoek bovenop. Druk goed aan.

10
10
  • 8 el gemalen kokos

Bestrijk nogmaals met ei en snijd ze diagonaal doormidden. Strooi er tot slot de helft van de kokos over.

11
11

Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 8-10 min. goudbruin.

12
12
  • 10 el poedersuiker

Laat de koekjes afkoelen en bestrooi dun met 1/5 van de poedersuiker.

13
13

U hebt 3 koekjes p.p. nodig, dus u houdt er een paar over. De koekjes breken snel, dus het is handig om wat reserve te hebben.

14
14
  • 4 el kraanwater
  • 2 limoenen

Doe de resterende kokos in een kom, schenk het (hete) water bij en laat even wellen. Rasp de groene schil van de schoongeboende limoenen en pers ze uit.

15
15
  • 250 g mascarpone

Meng het rasp, het sap, de kokos en de rest van de poedersuiker door de mascarpone.

16
16

Bestrooi de grote borden met poedersuiker. Leg op elk bord een koekje.

17
17

Beleg ieder koekje met een schepje mascarponemengsel, bedek met het tweede koekje, schep er weer wat mascarpone op en leg er het laatste koekje op.

18
18

Neem vlak voor het opdienen het passievruchtroomijs uit de vriezer. Duw het ijs uit de vormpjes en leg op de borden.

19
19

Schep de pulp van de resterende passievruchten erover. Zet tot slot een borrelglaasje chocolade-sinaasappelcrème op elk bord.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.