Zuur­kool­scho­tel van Eu­gé­nie

Zoals zuurkool het lekkerst is: met appel, mosterd en kaas.

(314)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Zoals zuurkool het lekkerst is: met appel, mosterd en kaas. 4 personen
3 314

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenschaal (ca. 1 liter)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ½ cm en kook ze 10 min. in weinig water met zout. Giet ze af.
  2. Verhit in een hapjespan ⅓ van de boter en bak de spekreepjes in 5 min. krokant. Neem de helft van de spekreepjes uit de pan en houd achter. Halveer de appels en snijd in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in stukjes. Schep de zuurkool met de appel en de mosterd door de rest van de spekreepjes. Stoof de zuukool met de deksel op de pan 15 min. op laag vuur.
  3. Smelt ondertussen in een pan met dikke bodem de rest van de boter. Roer de bloem er in één keer door en bak 1 min. mee zonder te kleuren. Voeg al roerende scheutje voor scheutje de melk toe en roer tot een gladde saus. Laat de kaas in de saus smelten en breng op smaak met peper.
  4. Schep de zuurkool in de ovenschaal en verdeel de aardappelplakjes er dakpansgewijs over. Schenk de kaassaus over de aardappelen, verdeel de overgebleven spekreepjes erover. Zet de schaal ca. 20 min. in het midden van de oven, zodat een knapperig goudbruin korstje ontstaat.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 705 kcal
  • eiwit 28 g
  • koolhydraten 60 g
  • vet 36 g
    waarvan verzadigd 20 g
  • natrium 2.580 mg
  • vezels 10 g
Tags
Ook te zien in

Zuurkoolschotel van Eugénie

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zuur­kool­scho­tel van Eu­gé­nie

1
1

Verwarm de oven voor tot 200 ºC.

2
2
  • 1 kg vastkokende aardappelen

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ½ cm en kook ze 10 min. in weinig water met zout. Giet ze af.

3
3
  • 25 g boter
  • 250 g magere spekreepjes

Verhit in een hapjespan ⅓ van de boter en bak de spekreepjes in 5 min. krokant. Neem de helft van de spekreepjes uit de pan en houd achter.

4
4
  • 1 goudreinet

Halveer de appels en snijd in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in stukjes.

Zuurkool

Instructievideo

04:12 min.

5
5
  • 750 g verse zuurkool
  • 1 el grove mosterd

Schep de zuurkool met de appel en de mosterd door de rest van de spekreepjes.

6
6

Stoof de zuukool met de deksel op de pan 15 min. op laag vuur.

7
7
  • 50 g boter

Smelt ondertussen in een pan met dikke bodem de boter.

Roux maken

Instructievideo

00:45 min.

8
8
  • 50 g bloem

Roer de bloem er in één keer door en bak 1 min. mee zonder te kleuren.

9
9
  • 500 ml melk

Voeg al roerende scheutje voor scheutje de melk toe en roer tot een gladde saus.

10
10
  • 75 g geraspte Goudse belegen kaas 48+

Laat de kaas in de saus smelten en breng op smaak met peper.

11
11

Schep de zuurkool in de ovenschaal en verdeel de aardappelplakjes er dakpansgewijs over.

12
12

Schenk de kaassaus over de aardappelen, verdeel de overgebleven spekreepjes erover.

13
13

Zet de schaal ca. 20 min. in het midden van de oven, zodat een knapperig goudbruin korstje ontstaat.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.