Erw­ten­soep van Mar

Een klassieke erwtensoep serveer je natuurlijk met roggebrood met katenspek.

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 880 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 u. 5 min. wachten
(722)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Een klassieke erwtensoep serveer je natuurlijk met roggebrood met katenspek. 6 personen
4 722

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Was de spliterwten. Schil de knolselderij en de winterpeen. Snijd de knolselderij in blokjes en de winterpeen in stukjes. Snijd de selderij fijn. Snijd de prei in ringen en de rookworst in plakjes.
  2. Breng in een grote soeppan de spliterwten met de knolselderij, winterpeen, schouderkarbonades en het zuurkoolspek in de bouillon aan de kook. Draai het vuur laag en kook de soep ca. 45 minuten, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
  3. Neem de karbonades en het zuurkoolspek uit de pan en snijd het vlees in stukjes. Gooi het bot van de karbonades weg. Doe het vlees met de prei, de selderij en de rookworst terug in de pan. Verwarm de soep nog 15-20 minuten op heel laag vuur.
  4. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Als u de soep te dik vindt, verdun hem dan met wat water of bouillon. Schep de soep in kommen en geef er roggebrood met katenspek bij.

Tip:

Familierecept AllerHande 12 2009 Marrie Vedder over het recept van haar moeder Mar Schipper: 'Al van kinds af aan maakte mijn moeder elk jaar op mijn verjaardag erwtensoep. Zes december was ook de énige dag in het jaar dat we erwtensoep aten, dus dat was dubbel feest! Nog steeds maak ik als ik jarig ben mijn moeders recept. Vorig jaar toen ik 60 werd, kreeg ik onverwacht een weekendje weg in een vakantiehuisje aangeboden. De pan soep hebben we gewoon meegenomen!'

video

Prei was­sen

Instructievideo - 00:29 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 880 kcal
  • eiwit 48 g
  • koolhydraten 85 g
  • vet 35 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 2.750 mg
  • vezels 18 g
Tags
Ook te zien in

Erwtensoep van Mar

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Erw­ten­soep van Mar

1
1
  • 500 g spliterwten
  • 1 knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 40 g selderij

Was de spliterwten. Schil de knolselderij en de winterpeen. Snijd de knolselderij in blokjes en de winterpeen in stukjes. Snijd de selderij fijn.

2
2
  • 2 preien
  • 350 g Gelderse rookworsten

Snijd de prei in ringen en de rookworst in plakjes.

3
3
  • 2 schouderkarbonades
  • 200 g zuurkoolspek
  • 2 liter rundvleesbouillon

Breng in een grote soeppan de spliterwten met de knolselderij, winterpeen, schouderkarbonades en het zuurkoolspek in de bouillon aan de kook.

4
4

Draai het vuur laag en kook de soep ca. 45 minuten, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen.

5
5

Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.

6
6

Neem de karbonades en het zuurkoolspek uit de pan en snijd het vlees in stukjes. Gooi het bot van de karbonades weg.

7
7

Doe het vlees met de prei, de selderij en de rookworst terug in de pan. Verwarm de soep nog 15-20 minuten op heel laag vuur.

8
8

Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Als u de soep te dik vindt, verdun hem dan met wat water of bouillon.

9
9
  • 8 plakjes Fries roggebrood
  • 100 g katenspek

Schep de soep in kommen en geef er roggebrood met katenspek bij.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.