Ba­bi ket­jap

(247)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
indonesisch hoofdgerecht 4 personen
3 247

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd het vlees in stukjes. Verhit de olie in de pan en fruit de ui goudbruin. Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend op hoog vuur bruin. Kruid het vlees met de ketoembar, djinten, djahé en de knoflook.
  2. Roer de tomatenpuree, ketjap en azijn erdoor. Schenk er zoveel water bij dat het vlees onder staat en breng het geheel aan de kook. Laat het vlees 3-4 uur op laag vuur sudderen, breng het daarna op smaak met peper en zout.

bereidingstip:

Als je de babi ketjap een dag laat staan, wordt de smaak alleen maar beter. De kruiden kunnen dan goed in het vlees trekken.

variatietip:

In plaats van azijn kun je ook citroensap gebruiken.

combinatietip:

Lekker bij een rijsttafel van komkommer, kroepoek, sambal, seroendeng (geroosterde kokos en pinda's), gebakken uitjes, atjar (zoetzure groenten), rijst en hardgekookte eieren.

Tip:

Familierecept AllerHande 10 2007. De babi ketjap van Anita Beljaars en haar dochter Leona Spoormaker vindt zijn oorsprong bij oma Spoormaker. Zij nam de smaak van Indonesië mee naar Nederland. Op feestjes serveert Anita er rijst bij met bijgerechtjes. "Met atjar, komkommer, hardgekookte eieren, emping, kroepoek en een fruitsalade. Leona laat de bijgerechten achterwege en eet de babi ketjap vaak als studentenmaaltijd. Ik vind het hartstikke leuk om oma's recept door te geven." Anita: 'Mooi toch, om zoveel mensen te laten meegenieten.'

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 360 kcal
  • eiwit 30 g
  • koolhydraten 11 g
  • vet 22 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Babi ketjap

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ba­bi ket­jap

1
1
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 500 g hamlappen
  • 4 el olie

Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd het vlees in stukjes. Verhit de olie in de pan en fruit de ui goudbruin.

2
2
  • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 tl gemberpoeder (djahé)

Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend op hoog vuur bruin. Kruid het vlees met de ketoembar, djinten, djahé en de knoflook.

3
3
  • 70 g tomatenpuree
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el azijn

Roer de tomatenpuree, ketjap en azijn erdoor. Schenk er zoveel water bij dat het vlees onder staat en breng het geheel aan de kook.

4
4

Laat het vlees 3-4 uur op laag vuur sudderen, breng het daarna op smaak met peper en zout.

bereidingstip:

Als je de babi ketjap een dag laat staan, wordt de smaak alleen maar beter. De kruiden kunnen dan goed in het vlees trekken.

variatietip:

In plaats van azijn kun je ook citroensap gebruiken.

combinatietip:

Lekker bij een rijsttafel van komkommer, kroepoek, sambal, seroendeng (geroosterde kokos en pinda's), gebakken uitjes, atjar (zoetzure groenten), rijst en hardgekookte eieren.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.