Ar­ti­chauts vi­nai­gret­te - Ar­ti­sjok­ken met vi­nai­gret­te

(81)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans voorgerecht 4 personen
3 81

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de steel van de artisjokken af. Wrijf een halve citroen tegen het snijvlak. Knip de puntjes van de blaadjes af. Leg in een ruime pan de artisjokken naast elkaar. Zet de pan op het vuur en overgiet de artisjokken met ruim kokend water. Voeg wat zout toe, knijp de citroen erboven uit en breng het water opnieuw aan de kook. Leg een hittebestendig bord op de artisjokken, zodat ze onder water blijven. Kook de artisjokken in 40-45 min. gaar en laat dan ondersteboven in vergiet uitlekken. Laat tot kamertemperatuur afkoelen.
  2. Los in een kom een mespunt zout op in de azijn. Breng op smaak met peper. Voeg de mosterd en de olie toe en klop met een garde door tot er een lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Snijd de sjalot en de kruiden fijn. Meng de sjalot en kruiden en eventueel extra peper en zout erdoor.
  3. Verdeel de vinaigrette over schaaltjes. Zet de artisjokken met schaaltje vinaigrette op een bord. Trek aan tafel blad voor blad van de artisjok los, doop de onderkant in de vinaigrette en schraap met tanden het zachte deel eraf. Snijd de overgebleven kleine blaadjes en het hooiachtige binnenste weg. Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop in de vinaigrette.
video

Ar­ti­sjok be­rei­den

Instructievideo - 01:41 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 475 kcal
  • eiwit 1 g
  • koolhydraten 5 g
  • vet 50 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Artichauts vinaigrette - Artisjokken met vinaigrette

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ar­ti­chauts vi­nai­gret­te - Ar­ti­sjok­ken met vi­nai­gret­te

1
1
  • 4 artisjokken
  • ½ citroen

Snijd de steel van de artisjokken af. Wrijf een halve citroen tegen het snijvlak. Knip de puntjes van de blaadjes af.

2
2

Leg in een ruime pan de artisjokken naast elkaar. Zet de pan op het vuur en overgiet de artisjokken met ruim kokend water.

3
3

Voeg wat zout toe, knijp de citroen erboven uit en breng het water opnieuw aan de kook.

4
4

Leg een hittebestendig bord op de artisjokken, zodat ze onder water blijven.

5
5

Kook de artisjokken in 40-45 min. gaar en laat dan ondersteboven in vergiet uitlekken. Laat tot kamertemperatuur afkoelen.

6
6
  • 4 el wittewijnazijn

Los in een kom een mespunt zout op in de azijn. Breng op smaak met peper.

7
7
  • ½ el dijonmosterd
  • 200 ml olijfolie extra vierge

Voeg de mosterd en de olie toe en klop met een garde door tot er een lichtgebonden vinaigrette ontstaat.

8
8
  • 1 sjalot
  • 2 el gemengde kruiden

Snijd de sjalot en de kruiden fijn. Meng de sjalot en kruiden en eventueel extra peper en zout erdoor.

9
9

Verdeel de vinaigrette over schaaltjes. Zet de artisjokken met schaaltje vinaigrette op een bord.

10
10

Trek aan tafel blad voor blad van de artisjok los, doop de onderkant in de vinaigrette en schraap met tanden het zachte deel eraf.

11
11

Snijd de overgebleven kleine blaadjes en het hooiachtige binnenste weg. Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop in de vinaigrette.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.