Griek­se ge­hakt­bal­le­tjes

Ook lekker als hoofdgerecht met salade en stokbrood.

  • borrelhapje
  • 25 stuks
  • 75 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 uur wachten
(84)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
mediterraan borrelhapje Ook lekker als hoofdgerecht met salade en stokbrood. 25 stuks
3 84

Ingrediënten

Keukenspullen
  • rasp
  • keukenpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de korstjes van het brood en week kort in koud water. Knijp het brood goed uit. Snipper de ui. Snijd de peterselie fijn en pluk de oreganoblaadjes van de takjes.
  2. Doe het gehakt in een kom. Pers de knoflook boven het gehakt. Voeg het broodkruim, de ui, peterselie, oregano, olie, Metaxa, kaneel, munt, citroenrasp, peper en zout toe. Kneed goed door elkaar tot een smeuïge, samenhangende massa. Vorm balletjes van het gehakt mengsel van ongeveer 20 g per stuk. Laat de balletjes ca. 1 uur afgedekt in de koelkast staan.
  3. Strooi de bloem op een groot plat bord en verhit de olie in een grote (anti-aanbak) koekenpan. Wentel de gehaktballetjes snel door de bloem en bak ze op halfhoog vuur bruin en gaar. Schud de pan regelmatig en voeg zo nodig wat extra olie toe. Laat de gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet of lauwwarm.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 75 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 3 g
  • vet 5 g
    waarvan verzadigd 1 g
  • natrium 35 mg
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Griekenland

Griekse gehaktballetjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Griek­se ge­hakt­bal­le­tjes

1
1
  • 3 sneetjes oud witbrood

Snijd de korstjes van het brood en week kort in koud water. Knijp het brood goed uit.

2
2
  • 1 ui

Snipper de ui fijn.

3
3
  • 6 takjes peterselie
  • 3 takjes oregano

Snijd de peterselie fijn en pluk de oreganoblaadjes van de takjes.

4
4
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 teen knoflook

Doe het gehakt in een kom. Pers de knoflook boven het gehakt.

Tip: Het lamsgehakt kan worden vervangen door rundergehakt.

5
5
  • 1 el olijfolie
  • 1 el Metaxa
  • ⅔ tl kaneel
  • ¾ tl gedroogde munt
  • 1 tl citroenrasp

Voeg het broodkruim, de ui, peterselie, oregano, olie, Metaxa, kaneel, munt, citroenrasp, peper en zout toe.

6
6

Kneep goed door elkaar tot een smeuïge, samenhangende massa. Vorm balletjes van het gehaktmengsel van ongeveer 20 g per stuk.

7
7

Laat de balletjes ca. 1 uur afgedekt in de koelkast staan.

8
8
  • 50 g bloem
  • 4 el olijfolie

Strooi de bloem op een groot plat bord en verhit de olie in een grote (anti-aanbak) koekenpan.

9
9

Wentel de gehaktballetjes snel door de bloem en bak ze op halfhoog vuur bruin en gaar. Schud de pan regelmatig en voeg zo nodig wat extra olie toe.

10
10

Laat de gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet of lauwwarm.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.