Ka­rin Lui­tens snij­bo­nen­stamp met Ita­li­aan­se top­ping

De topping van gebakken broodkruim met peterselie en citroen doet het 'm: een crunchy extraatje!

(32)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht De topping van gebakken broodkruim met peterselie en citroen doet het 'm: een crunchy extraatje! 4 personen
3 32

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • pureestamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Scheur het brood in stukjes. Doe met de peterselie en knoflook in de keukenmachine en maal in 1 min. fijn.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en bak het broodkruim in 5 min. lichtbruin en knapperig. Neem van het vuur. Rasp de gele schil van de citroen erboven en schep om.
  3. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de snijbonen en snijd de bonen in stukjes van een ½ cm. Kook ze in 5 min. beetgaar. Snijd ondertussen het wit en groen van de bosuitjes in ringetjes. Giet de snijbonen af.
  4. Doe de melk, boter en mosterd in een steelpan en verwarm. Giet de aardappelen af en laat ze in de pan zonder deksel even droogstomen. Voeg het melkmengsel toe en stamp met de pureestamper tot een grove puree. Meng de snijbonen en bosui erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Schep de stamppot in een schaal en strooi de Italiaanse brood-peterselietopping erover.

bereidingstip:

Geen oud brood in huis? Laat sneetjes vers brood een paar minuten uitdrogen in de oven op 180 °C (voorverwarmen hoeft niet) en keer halverwege. In plaats van witbrood kun je ook bruinbrood gebruiken, al wordt de topping dan wel donkerder van kleur.

variatietip:

Doe de stamppot in 1 grote of meerdere kleine ovenschaaltjes. Bestrooi met geraspte kaas, leg er wat vlokjes boter op en gratineer ca. 13 min. in de oven op 225 °C of onder de grill.

video

Ci­trus snij­den

Instructievideo - 01:15 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 440 kcal
  • eiwit 10 g
  • koolhydraten 60 g
  • vet 15 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 155 mg
  • vezels 12 g
Tags
Ook te zien in

Karin Luitens snijbonenstamp met Italiaanse topping

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ka­rin Lui­tens snij­bo­nen­stamp met Ita­li­aan­se top­ping

1
1
  • 1.2 kg kruimige aardappelen

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar.

2
2
  • 3 sneetjes wit brood
  • 20 g platte peterselie
  • 2 tenen knoflook

Scheur het brood in stukjes. Doe met de peterselie en knoflook in de keukenmachine en maal in 1 min. fijn.

3
3
  • 2 el olijfolie

Verhit de olie in een koekenpan en bak het broodkruim in 5 min. lichtbruin en knapperig. Neem van het vuur.

4
4
  • 1 citroen

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil boven het broodkruim en schep om.

Citrus snijden

Instructievideo

01:15 min.

5
5
  • 600 g snijbonen

Verwijder de steelaanzet en het puntje van de snijbonen en snijd de bonen in stukjes van een ½ cm. Kook ze in 5 min. beetgaar.

6
6
  • 4 bosuitjes

Snijd ondertussen het wit en groen van de bosuitjes in ringetjes. Giet de snijbonen af.

7
7
  • 125 ml melk
  • 30 g boter
  • 1 el dijonmosterd

Doe de melk, boter en mosterd in een steelpan en verwarm.

8
8

Giet de aardappelen af en laat in de pan zonder deksel even droogstomen. Voeg het melkmengsel toe en stamp met de pureestamper tot een grove puree.

9
9

Meng de snijbonen en bosui door de puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

10
10

Schep de stamppot in een schaal en strooi de Italiaanse brood-peterselietopping erover.

bereidingstip:

Geen oud brood in huis? Laat sneetjes vers brood een paar minuten uitdrogen in de oven op 180 °C (voorverwarmen hoeft niet) en keer halverwege. In plaats van witbrood kun je ook bruinbrood gebruiken, al wordt de topping dan wel donkerder van kleur.

variatietip:

Doe de stamppot in 1 grote of meerdere kleine ovenschaaltjes. Bestrooi met geraspte kaas, leg er wat vlokjes boter op en gratineer ca. 13 min. in de oven op 225 °C of onder de grill.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.