In­do­ne­si­sche zee­baars­ke­bab met ci­troen­gras

Vanavond eters? Dit exotische visgerecht uit de oven kun je ze prima voorzetten!

(2)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
indonesisch hoofdgerecht Vanavond eters? Dit exotische visgerecht uit de oven kun je ze prima voorzetten! 4 personen
3 2

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • 8 tapasprikkers
  • staafmixer met bakje
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de purutblaadjes, zeebaars en garnalen ontdooien. Week de tapasprikkers in water.
  2. Verwijder ondertussen het buitenste blad en de uiteinden van het citroengras en snijd in grove stukken. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd in stukken. Snijd de sjalotten in 4 parten. Schil de gember en snijd in grove stukken. Halveer de knoflook. Doe het citroengras, de peper, sjalot, gember, knoflook, vissaus, santen, suiker en het zout in het bakje van de staafmixer. Maal alles tot een boemboe (smeuïg kruidenmengsel).
  3. Snijd de purutblaadjes in flinterdunne reepjes van 1 mm. Verwijder de huid van de vis. Hak het visvlees en de garnalen fijn. Doe alle vis met de boemboe, purutblaadjes, het eiwit en de maizena in een kom en meng alles met je handen goed door. Verdeel het vismengsel in 8 gelijke porties en kneed elke portie om een tapasprikker. Druk goed aan.
  4. Leg de kebabs op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de viskebabs in het midden van de oven in ca. 10 min. goudbruin en gaar. Boen ondertussen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Roer het rasp door de chilisaus en breng op smaak met het sap. Neem de kebabs uit de oven en serveer met de saus.

bereidingstip:

Je kunt de boemboe ook in de vijzel (of Indonesische tjobek) maken, dit duurt zeker 10 min.

combinatietip:

Lekker met verse koriander.

serveertip:

Vervang de tapasprikkers door lange stengels citroengras en serveer de kebabs op een stuk bananenblad.

video

Ro­de pe­per schoon­ma­ken

Instructievideo - 00:34 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 250 kcal
  • eiwit 26 g
  • koolhydraten 13 g
  • vet 10 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 1.035 mg
  • vezels 1 g
Tags

Indonesische zeebaarskebab met citroengras

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

In­do­ne­si­sche zee­baars­ke­bab met ci­troen­gras

1
1
  • 2 purutblaadjes
  • 230 g zeebaars
  • 250 g rauwe gepelde roze garnalen

Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de purutblaadjes, zeebaars en garnalen ontdooien. Week de tapasprikkers in water.

2
2
  • 1 stengel citroengras

Verwijder ondertussen het buitenste blad en de uiteinden van het citroengras en snijd in grove stukken.

3
3
  • 1 rode peper

Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd in stukken.

Rode peper schoonmaken

Instructievideo

00:34 min.

4
4
  • 2 stuks sjalotten
  • 3 cm verse gember
  • 2 tenen knoflook

Snijd de sjalotten in 4 parten. Schil de gember en snijd in grove stukken. Halveer de knoflook.

Gember gebruiken

Instructievideo

01:26 min.

5
5
  • 1 tl vissaus
  • 50 g santen
  • 1 tl donkerbruine basterdsuiker
  • ½ tl zout

Doe het citroengras, de peper, sjalot, gember, knoflook, vissaus, santen, suiker en het zout in het bakje van de staafmixer.

6
6

Maal alles tot een boemboe (smeuïg kruidenmengsel).

7
7

Snijd de purutblaadjes in flinterdunne reepjes van 1 mm.

8
8

Verwijder de huid van de vis. Hak het visvlees en de garnalen fijn.

9
9
  • 2 el eiwitten
  • 2 tl maizena

Doe alle vis met de boemboe, purutblaadjes, het eiwit en de maizena in een kom en meng alles met je handen goed door.

10
10

Verdeel het vismengsel in gelijke porties en kneed elke portie om een tapasprikker. Druk goed aan.

11
11

Leg de kebabs op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de viskebabs in het midden van de oven in ca. 10 min. goudbruin en gaar.

12
12
  • 1 stuk limoen
  • 3 el zoete chilisaus

Boen ondertussen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Roer het rasp door de chilisaus en breng op smaak met het sap.

Citrus snijden

Instructievideo

01:15 min.

13
13

Neem de kebabs uit de oven en serveer met de saus.

bereidingstip:

Je kunt de boemboe ook in de vijzel (of Indonesische tjobek) maken, dit duurt zeker 10 min.

combinatietip:

Lekker met verse koriander.

serveertip:

Vervang de tapasprikkers door lange stengels citroengras en serveer de kebabs op een stuk bananenblad.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.