Luc Kus­ters' pom­poen met gei­ten­kaas

Chef-kok Luc Kusters maakt van groentegerechten ware kunstwerkjes.

(4)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
voorgerecht Chef-kok Luc Kusters maakt van groentegerechten ware kunstwerkjes. 4 personen
3 4

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ronde uitsteekvorm (Ø 4 cm)
  • vijzel
  • aluminiumfolie
  • crème-brûléebrander
  • keukenmachine
  • plastic spuitfles
  • spuitzak met gladde spuitmond

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd het smalle, pitloze deel van 1 flespompoen in plakjes van 2 mm dik. Steek hier met de uitsteekvorm rondjes uit. Kneus de peperkorrels met een mes of in de vijzel. Breng de peper, azijn, het laurierblaadje, zout en het water aan de kook. Zet het vuur uit en laat het azijnmengsel 2 uur afkoelen. Doe de pompoenrondjes bij het afgekoelde azijnmengsel. Marineer dan nog minimaal 10 uur in de koelkast.
  2. Verpak de andere pompoen in aluminiumfolie en laat in het midden van de oven in ca. 70 min. gaar worden. Neem uit de oven en laat iets afkoelen. Snijd het smalle, pitloze deel in plakken van 2 cm dik. Snijd de schil van de plakken en snijd het vruchtvlees in partjes. Bestrooi met wat zout. Rooster de pompoenpartjes aan 1 kant met de bruleebrander. Verwijder de pitten en schil van de rest van de gare pompoen. Pers de citroen uit. Pureer het vruchtvlees met het citroensap in de keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Verkruimel de geitenkaas boven een steelpan en voeg de geitenmelk en wat zout toe. Voeg de agaragar toe en breng aan de kook. Kook nog 1 min. op laag vuur, neem van het vuur en doe meteen in het spuitflesje. Doe de olijfolie in een brede schaal en voeg het hete mengsel druppelsgewijs toe zodat er geitenkaasparels ontstaan. Laat de parels nog een uur in de olie opstijven in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd het brood met een scherp broodmes in zo dun mogelijke sneetjes. Steek hier met de uitsteekvorm rondjes uit. Leg op een bakplaat en bak ca. 10 min. in het midden van de oven. Doe de pompoenpitten in een ovenschaaltje en rooster tegelijkertijd in de oven.
  5. Verdeel de partjes pompoen in een cirkel over 4 borden. Doe de pompoenpuree in de spuitzak en spuit toefjes tussen de partjes. Rasp de gember, ris de naaldjes van de rozemarijn en snijd de walnoten in stukjes. Steek rondjes gemarineerde pompoen in de puree. Verdeel de schijfjes brood, geitenkaasparels, pompoenpitten, gember, rozemarijn en walnoten erover. Giet een beetje pompoenpitolie in het midden van de pompoenkrans en bestrooi met wat versgemalen peper.

bereidingstip:

Geen agaragar voor de geitenkaasparels? Je kunt er ook voor kiezen om in plaats daarvan wat geitenkaas naturel over het gerecht te verkruimelen.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 575 kcal
  • eiwit 13 g
  • koolhydraten 18 g
  • vet 49 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 315 mg
  • vezels 5 g
Tags
Ook te zien in

Luc Kusters' pompoen met geitenkaas

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Luc Kus­ters' pom­poen met gei­ten­kaas

1
1
  • 1 flespompoen

Snijd het smalle, pitloze deel van de flespompoen in plakjes van 2 mm dik. Steek hier met de uitsteekvorm rondjes uit.

2
2
  • 1 tl zwarte-peperkorrels
  • 100 ml azijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl zout
  • 200 ml kraanwater

Kneus de peperkorrels met een mes of in de vijzel. Breng de peper, azijn, laurier, zout en het water aan de kook.

3
3

Zet het vuur uit en laat het azijnmengsel 2 uur afkoelen. Doe de pompoenrondjes bij het afgekoelde azijnmengsel. Marineer dan nog minimaal 10 uur in de koelkast.

4
4

Verwarm de oven voor op 180 °C.

5
5
  • 1 flespompoen

Verpak de pompoen in aluminiumfolie en laat in het midden van de oven in ca. 70 min. gaar worden. Neem uit de oven en laat iets afkoelen.

6
6

Snijd het smalle, pitloze deel in plakken van 2 cm dik. Snijd de schil van de plakken en snijd het vruchtvlees in partjes. Bestrooi met wat zout.

7
7

Rooster de pompoenpartjes aan 1 kant met de crème-brûléebrander. Verwijder de pitten en schil van de rest van de gare pompoen.

8
8
  • ½ citroen

Pers de citroen uit. Pureer het vruchtvlees met het citroensap in de keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout.

9
9
  • 100 g geitenkaas
  • 100 ml geitenmelk

Verkruimel de geitenkaas boven een steelpan en voeg de geitenmelk en wat zout toe.

10
10
  • 2 g agaragar

Voeg de agaragar toe en breng aan de kook. Kook nog 1 min. op laag vuur, neem van het vuur en doe meteen in het spuitflesje.

11
11
  • 100 ml olijfolie

Doe de olijfolie in een brede schaal en voeg het hete mengsel druppelsgewijs toe zodat er geitenkaasparels ontstaan.

12
12

Laat de parels nog een uur in de olie opstijven in de koelkast.

13
13
  • ½ ongesneden rogge

Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd het brood met een scherp broodmes in zo dun mogelijke sneetjes. Steek hier met de uitsteekvorm rondjes uit.

14
14
  • 30 g pompoenpitten

Leg op een bakplaat en bak ca. 10 min. in het midden van de oven. Doe de pompoenpitten in een ovenschaaltje en rooster tegelijkertijd in de oven.

15
15

Verdeel de partjes pompoen in een cirkel over de borden. Doe de pompoenpuree in de spuitzak en spuit toefjes tussen de partjes.

16
16
  • 30 g verse gember
  • 1 takje rozemarijn
  • 30 g walnoten

Rasp de gember, ris de naaldjes van de rozemarijn en snijd de walnoten in stukjes.

17
17

Steek rondjes gemarineerde pompoen in de puree. Verdeel de schijfjes brood, geitenkaasparels, pompoenpitten, gember, rozemarijn en walnoten erover.

18
18
  • 100 ml pompoenpitolie

Giet een beetje pompoenpitolie in het midden van de pompoenkrans en bestrooi met wat versgemalen peper.

bereidingstip:

Geen agaragar voor de geitenkaasparels? Je kunt er ook voor kiezen om in plaats daarvan wat geitenkaas naturel over het gerecht te verkruimelen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.