Ba­sis­re­cept kip­pen­bouil­lon

Met deze kippenbouillon in je repetoire heb je altijd een goede basis voor een pan hartverwarmende soep.

  • voorgerecht
  • 6 personen
    • 30 min. bereiden
    • 1 u. 30 min. wachten
(5)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
voorgerecht Met deze kippenbouillon in je repetoire heb je altijd een goede basis voor een pan hartverwarmende soep. 6 personen
3 5

Ingrediënten

Keukenspullen
  • soeppan

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de winterpeen en snijd in stukken. Was de prei en snijd in stukken. Was de bleekselderij en snijd in stukken.
  2. Doe 2½ liter water, de winterpeen, prei, bleekselderij, scharrelkippenpoten, tijm, laurierblaadjes en het zout in een soeppan. Breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat zonder deksel 1½ uur trekken. Schep af en toe het schuim eraf.
  3. Doe ondertussen de funghi porcini secchi en funghi shiitake secchi (allebei gedroogde paddenstoelen) in een kom. Schenk de sherry PX en 75 ml kokend water over de gedroogde paddenstoelen. Laat 15 min. weken. Zeef en vang het vocht op.
  4. Neem de kip uit de pan. Zeef de bouillon en vang het vocht op in een pan. Houd warm. Voeg het paddenstoelenvocht toe. Houd de geweekte paddenstoelen en de gekookte kip apart voor de heldere kippen-paddenstoelensoep. Kijk voor het recept elders op deze site.

bereidingstip:

Wil je een vetvrije bouillon? Laat de bouillon even staan zodat het vet komt bovendrijven. Leg dan een vel keukenpapier op de bouillon. Het keukenpapier zuigt zich nu vol met het vet. Herhaal indien nodig.

bereidingstip:

Bouillon maken is best een klus. Maak daarom een grote pan en vries een deel in. Bouillon is drie maanden houdbaar in de vriezer.

Tip:

Het is belangrijk om bouillon snel af te koelen wanneer je die wilt invriezen. Vul de gootsteen voor de helft met koud water. Zet de pan warme soep erin en roer de soep goed. Na tien minuten is je soep afgekoeld.

video

Prei was­sen

Instructievideo - 00:29 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Tags
Ook te zien in

Basisrecept kippenbouillon

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ba­sis­re­cept kip­pen­bouil­lon

1
1
  • 1 winterpeen

Schil de winterpeen en snijd in stukken.

2
2
  • 1 prei

Was de prei en snijd in stukken.

Prei wassen

Instructievideo

00:29 min.

3
3
  • ½ struik bleekselderij

Was de bleekselderij en snijd in stukken.

4
4
  • 2½ liter kraanwater
  • 4 kippenpoten
  • 7½ g tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl zout

Doe het water, de winterpeen, prei, bleekselderij, kippenpoten, tijm, laurierblaadjes en het zout in een soeppan.

5
5

Breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat zonder deksel 1½ uur trekken. Schep af en toe het schuim eraf.

6
6
  • 15 g funghi porcini secchi
  • 15 g funghi shiitake secchi

Doe ondertussen de funghi porcini secchi en funghi shiitake secchi (allebei gedroogde paddenstoelen) in een kom.

7
7
  • 75 ml sherry px
  • 75 ml kokend water

Schenk de sherry PX en het kokend water over de gedroogde paddenstoelen. Laat 15 min. weken. Zeef en vang het vocht op.

8
8

Neem de kip uit de pan. Zeef de bouillon en vang het vocht op in een pan. Houd warm.

9
9

Voeg het paddenstoelenvocht toe.

10
10

Houd de geweekte paddenstoelen en de gekookte kip apart voor de heldere kippen-paddenstoelensoep. Kijk voor het recept elders op deze site.

bereidingstip:

Wil je een vetvrije bouillon? Laat de bouillon even staan zodat het vet komt bovendrijven. Leg dan een vel keukenpapier op de bouillon. Het keukenpapier zuigt zich nu vol met het vet. Herhaal indien nodig.

bereidingstip:

Bouillon maken is best een klus. Maak daarom een grote pan en vries een deel in. Bouillon is drie maanden houdbaar in de vriezer.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.