Stok­brood

Verwennerij voor het weekend: helemaal zelf je stokbrood bakken.

  • lunch
  • 3 stuks
  • 660 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 3 u. 30 min. wachten
    • 20 min. oventijd
(20)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans lunch Verwennerij voor het weekend: helemaal zelf je stokbrood bakken. 3 stuks
3 20

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staande mixer met deeghaken
  • 2 bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Mix het water, de gist, de bloem en het zout ca. 8 min. op de laagste stand in de staande mixer tot een zacht en soepel deeg. Vet een kom in met de olie en doe het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en druk plat tot een rechthoek van 15 x 20 cm. Vouw de korte zijden naar binnen en leg het opgevouwen deeg terug in de kom. Laat nog 1 uur rijzen.
  2. Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 3 gelijke stukken. Duw elk stuk deeg uit tot een rechthoek en rol op in de lengte zodat je 3 stokbroden van ca. 30 cm lang krijgt. Leg de broden met de naad naar beneden en 10 cm uit elkaar op een met 2 vellen bakpapier beklede bakplaat. Trek het bakpapier tussen de broden omhoog zodat er twee golven in het papier ontstaan. Zo kan het brood niet aan elkaar vast blijven plakken. Bestrooi het deeg met weinig bloem, dek af met vershoudfolie en laat nog 1 uur rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C.
  3. Maak met een scherp mesje op elk brood een aantal schuine, ondiepe inkepingen. Plaats een ovenschaaltje met het kokende water onderin de oven. Bak de broden in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
video

Brood­deeg ma­ken

Instructievideo - 04:10 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 660 kcal
  • eiwit 24 g
  • koolhydraten 131 g
  • vet 3 g
    waarvan verzadigd 0 g
  • natrium 1.305 mg
  • vezels 7 g
Tags

Stokbrood

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Stok­brood

1
1
  • 350 ml handwarm kraanwater
  • 5 g gedroogde gist
  • 550 g bloem
  • 10 g zout

Mix het water, de gist, de bloem en het zout ca. 8 min. op de laagste stand in de staande mixer tot een zacht en soepel deeg.

2
2
  • 1 tl olie

Vet een kom in met de olie en doe het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

3
3
  • 2 g bloem

Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en druk plat tot een rechthoek van 15 x 20 cm.

4
4

Vouw de korte zijden naar binnen en leg het opgevouwen deeg terug in de kom. Laat nog 1 uur rijzen.

5
5

Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 3 gelijke stukken.

6
6

Duw elk stuk deeg uit tot een rechthoek en rol op in de lengte zodat je 3 stokbroden van ca. 30 cm lang krijgt.

7
7

Leg de broden met de naad naar beneden en 10 cm uit elkaar op een met 2 vellen bakpapier beklede bakplaat.

8
8

Trek het bakpapier tussen de broden omhoog zodat er twee golven in het papier ontstaan. Zo kan het brood niet aan elkaar vast blijven plakken.

9
9
  • 2 g bloem

Bestrooi het deeg met weinig bloem, dek af met vershoudfolie en laat nog 1 uur rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is.

10
10

Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C.

11
11

Maak met een scherp mesje op elk brood een aantal schuine, ondiepe inkepingen.

12
12
  • 500 ml kokend water

Plaats een ovenschaaltje met het kokende water onderin de oven.

13
13

Bak de broden in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.