Maan­zaad­bol­le­tjes

Knapperige broodjes voor de lunch, brunch of high tea: lekker!

  • brunch
  • 12 stuks
  • 175 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 3 uur wachten
    • 25 min. oventijd
(6)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
brunch Knapperige broodjes voor de lunch, brunch of high tea: lekker! 12 stuks
4 6

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier
  • deegroller
  • ovenschaal (20 x 30)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Meng de bloem, het zout en de gist in een ruime kom. Voeg het lauwe water en 3 el olie toe en meng tot een samenhangend deeg. Voeg wat extra water toe als het deeg te droog is of wat bloem als het deeg te plakkerig is. Kneed 10 min. op een met bloem bestoven werkblad tot een soepel en elastisch deeg.
  2. Vet een kom in met de rest van de olie en doe het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en laat 2 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lange rol en verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Rol het deeg tot bolletjes en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  3. Kwast de bovenkant van de bolletjes in met de melk. Bestrooi met het maanzaad en snijd de bolletjes kruislings in. Vul de ovenschaal met het kokende water en zet onderin de oven. Bak de bolletjes in het midden van de oven in 20-25 min. goudbruin en knapperig. Laat afkoelen op een rooster.
video

Brood­deeg ma­ken

Instructievideo - 04:10 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 175 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 30 g
  • vet 3 g
    waarvan verzadigd 1 g
  • natrium 165 mg
  • vezels 2 g
Tags

Maanzaadbolletjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Maan­zaad­bol­le­tjes

1
1
  • 500 g bloem
  • 2 tl zout
  • 7 g gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 3 el olijfolie

Meng de bloem, het zout en de gist in een ruime kom. Voeg het lauwe water en de olie toe en meng tot een samenhangend deeg.

2
2

Voeg wat extra water toe als het deeg te droog is of wat bloem als het deeg te plakkerig is.

3
3
  • 2 g bloem

Kneed 10 min. op een met bloem bestoven werkblad tot een soepel en elastisch deeg.

4
4
  • 2 el olijfolie

Vet een kom in met de rest van de olie en doe het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en laat 2 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

5
5
  • 2 g bloem

Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lange rol en verdeel het deeg in 12 gelijke stukken.

6
6

Rol het deeg tot bolletjes en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen.

7
7

Verwarm de oven voor op 190 °C.

8
8
  • 2 el melk
  • 1 el maanzaad

Kwast de bovenkant van de bolletjes in met de melk. Bestrooi met het maanzaad en snijd de bolletjes kruislings in.

9
9
  • 500 ml kokend water

Vul de ovenschaal met het kokende water en zet onderin de oven.

10
10

Bak de bolletjes in het midden van de oven in 20-25 min. goudbruin en knapperig. Laat afkoelen op een rooster.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.