Sociale ketens

Inzicht in de locatie van leveranciers met onze wereldkaart
Op onze wereldkaart zie je precies waar onze leveranciers van eigen merkproducten zitten. Dit zijn de leveranciers die rechtstreeks aan ons leveren, de producenten van internationale groente- en fruitproducten, en de Beter voor Natuur & Boer boeren en telers.
Bekijk de wereldkaart hier.
Due diligence: risico’s identificeren, beoordelen en aanpakken
We kijken kritisch naar onze eigen bedrijfsvoering en de eisen die we aan producten en leveranciers stellen. We evalueren continu of ons duurzaamheidsbeleid nog actueel is en scherpen het aan wanneer dat nodig is. Daarbij maken we gebruik van externe bronnen, samenwerkingen met leveranciers en stakeholders, benchmarks en ketenonderzoeken.
Een belangrijk hulpmiddel is de risicotool van ons moederbedrijf Ahold Delhaize. Met deze tool analyseren we jaarlijks of onze aanpak de risico’s in onze ketens voldoende aanpakt. De tool richt zich op belangrijke sociale en milieuthema’s, zoals arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, genderongelijkheid, ontbossing en waterbeheer. De tool is gebaseerd op externe bronnen, zoals de Yale University Environmental Performance Index (EPI), Labour Rights Index, Global Slavery Index en de Gender Inequality Index. De inzichten helpen ons om prioriteiten te stellen en te bepalen waar extra actie nodig is.
Deze gestructureerde aanpak om risico’s in kaart te brengen en te beoordelen wordt due diligence genoemd. Onze due-diligence aanpak is gebaseerd op de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de Guiding Principles on Business and Human Rights van de Verenigde Naties. Due diligence is een continu proces dat is verankerd in ons beleid en onze managementsystemen. We identificeren potentiële risico’s voor mens en milieu, nemen doelgerichte maatregelen en monitoren de voortgang. Daarover zijn we transparant: we rapporteren hierover in ons duurzaamheidsverslag.
Due diligence is bovendien een gedeelde verantwoordelijkheid. We stimuleren onze belangrijkste partners daarom ook om hun eigen due diligence-proces op te zetten, te verbeteren en te delen. Samen nemen we verantwoordelijkheid om ernstige mensenrechtenschendingen en milieuproblemen te identificeren, te voorkomen en aan te pakken.
Standards of Engagement
Duurzaamheidseisen
Risicovolle grondstoffen
Sociale audits in risicolanden
Leveranciers van eigen merkproducten met productielocaties in medium- en hoog-risico landen vragen wij een sociale audit te laten uitvoeren. Voor deze sociale audit accepteren wij het amfori Business Social Compliance Initiative (BSCI) of standaarden die als vergelijkbaar zijn gebenchmarkt. Amfori BSCI is een internationaal initiatief dat zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in wereldwijde productieketens.
In de sociale audit mogen geen breekpunten worden aangetroffen. Breekpunten zijn ernstige misstanden zoals kinderarbeid, dwangarbeid of onveilige gebouwen. Als dit zich voordoet, zoeken we direct samen met de leverancier naar een oplossing. Alleen als verbeteringen uitblijven of te lang op zich laten wachten, overwegen wij het contract met de leverancier te beëindigen.
Daarnaast moet een minimaal prestatieniveau worden behaald. We vragen leveranciers om de ‘critical’, ‘crucial’ en/of ‘major non-compliances’ in hun auditrapporten aan te pakken. We monitoren de voortgang door te kijken naar de prestatieniveaus die zijn ingebouwd in de certificeringsstandaarden. Zo verlangen we bij een BSCI-audit bijvoorbeeld minimaal een B score als prestatieniveau.
Definities
-
Hoog-risicolanden zijn landen waar werknemers extra kwetsbaar zijn en waar het risico op slechte arbeidsomstandigheden aanzienlijk hoger is. We hanteren de lijst van amfori BSCI om te bepalen welke landen als hoog-risicolanden worden aangemerkt.
-
Medium-risicolanden zijn landen waar een groot aantal arbeidsmigranten werkzaam is, waarmee het risico op uitbuiting en slechte arbeidsomstandigheden verhoogd is. We gebruiken de lijst van het Sustainable Initiative Fruit and Vegetables (SIFAV) als basis om te bepalen welke landen als medium-risicolanden worden aangemerkt, met de volgende aanvullingen:
-
Alleen landen die door amfori BSCI als laag-risico worden beschouwd, kunnen als medium-risicolanden worden aangemerkt.
-
Een land wordt pas toegevoegd als het minimaal twee jaar op de SIFAV-lijst staat, om te voorkomen dat landen voortdurend van lijst wisselen.
-
Alle landen die niet op deze lijst van laag- en medium-risicolanden staan, worden als hoog-risicolanden beschouwd.
Onderzoeken en projecten in onze ketens
Sociale audits zijn een eerste stap om kritieke problemen op te sporen en aan te pakken. Maar soms is er meer nodig. In die gevallen kunnen we besluiten om een Human Rights Impact Research (HRIR) uit te voeren: een verdiepend ketenonderzoek.
Zo’n onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij, samen met lokale NGO’s, experts en medewerkers. Het onderzoek richt zich op het identificeren van risico’s op het gebied van mensenrechten en milieukwesties die directe impact hebben op de mensen in de keten. Op basis van de uitkomsten stellen we samen met onze leveranciers een actieplan op om de arbeidsomstandigheden en mensenrechten te verbeteren.
De bevindingen en voortgang van onze ketenonderzoeken delen we jaarlijks in het duurzaamheidsverslag. Een aantal actieplannen is daarnaast te downloaden onderaan deze pagina.
Albert Heijn Foundation
De Albert Heijn Foundation (AH Foundation) is in 2007 opgericht met als doel de leefomstandigheden te verbeteren van medewerkers, gezinnen en gemeenschappen rondom onze vaste groente- en fruitleveranciers in Afrika en Zuid-Amerika. Samen investeren we in lokale projecten op zes impactgebieden: wonen, onderwijs, gezondheidszorg, persoonlijke ontwikkeling, milieu en mensenrechten. De AH Foundation is een vast onderdeel van onze ketenaanpak en het duurzaam inkoopproces van Albert Heijn. Het stelt ons in staat om verder te gaan dan verplichte certificeringen, doordat we samen met leveranciers gericht kunnen inspelen op aanvullende behoeften in lokale gemeenschappen.
Elke leverancier stelt een onafhankelijk team samen dat onderzoekt wat de medewerkers en gemeenschappen nodig hebben. De best passende projectvoorstellen worden vervolgens voorgelegd aan het bestuur van de AH Foundation. Na goedkeuring volgt een gedetailleerd plan met een projectbeschrijving, planning en budget.

De uitvoering van de projecten gebeurt in samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, die verantwoordelijk is voor de projectadministratie en alle contractuele en financiële afspraken. Daarnaast adviseert Fair Match Support het bestuur van de AH Foundation over strategische keuzes, met name rondom het betrekken van kleinschalige boeren in Afrika.
In ons duurzaamheidsverslag lichten we jaarlijks een aantal projecten toe en delen we de voortgang en impact van het werk van de AH Foundation.

Wil je een incident of mogelijke misstand melden?
Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via onze hulplijn.
We hebben de Signaallijn/Speak Up lijn beschikbaar voor iedereen die een incident of mogelijke misstand wil melden. Je kunt je melding anoniem doen. Elke klacht onderzoeken we zorgvuldig. Meldingen kunnen leiden tot verbeteringen in onze aanpak of beleid, zowel binnen onze eigen organisatie als in onze ketens.
Neem gratis contact op met de signaallijn via:
-
Albert Heijn Nederland: 0800 – 020 1006
-
Albert Heijn België: 0800 – 81225
Meer informatie over de Signaallijn/Speak up lijn vind je hier.
Heb je een klacht als consument? Dan verwijzen we je door naar onze klantenservice.