Avatar

Eigen recept van... Annelini D'Angelo

Salades en tapas van Linda

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Wereldkeuken

Laatst aangepast: 19 nov. 2017, 10:47 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • tomaten

Bereiden

Tomaten-ei slaatje

Dit is een klassieker van het gezin waar ik uit kom: Eén tomaat (trostomaat, dat is het lekkerst) op twee gekookte eitjes. In stukken, met peper, zout en mayonaise door elkaar mengen. Iets groens, zoals peterselie of bieslook, doet het er ook erg goed in. De kracht van eenvoud. Heerlijk met een bruine boterham.

-----

Albóndigas con salsa de tomate (gehaktballetjes in tomatensaus)

Voor de saus: een blik gehakte tomaten en een blikje tomatenpuree mengen met bouillonpoeder, een laurierblaadje, een snuifje kaneel en een mespuntje kruidnagel. Op laag vuur een tijdje zachtjes laten doorkoken, twintig minuten ofzo, tot het niet meer zo rauw ruikt. Afmaken met een klein scheutje rode balsamico-azijn. Ondertussen een pond gehakt mengen met een ei, twee (in je handen) verpoeierde beschuiten, peper, zout, djinten (komijnpoeder) en vers gehakte rozemarijn. Kleine balletjes draaien (met natte handen tegen het plakken) en rondom aanbakken. Saus bij de balletjes doen en de balletjes in de saus gaar laten worden.

---

Escalivada (gegrilde groentensalade)

Een aubergine in de lengte halveren, en die loodrecht daarop doormidden snijden. In de lengte hele dunne plakken (paar millimeter dik) van de halve helften snijden. Dit onderdeel was voor wiskundigen. Als je maar platte stroken krijgt. Snij een rode paprika in repen, en een ui in (halve) ringen). Olijfolie, peper, zout, basilicum en fijngehakte knoflookteen erdoor mengen. Je hebt weinig olie nodig als je het met je handen doorhusselt, zodat om alles een filter zit. Uitspreiden op een bakblik, en in de oven (200, 225°C?) tot de groente echt goed gaar is en zacht. Meng als het nog warm is een scheut kruidenazijn erdoor, en kappertjes. Lekker laten marineren in de ijskast en koud eten.

Een simpele variatie erop: Als boven gesneden een met citroensap besprenkelde aubergine en paprika in olijfolie, peper en zout in de oven roosteren of gewoon in de pan bakken. Dan ansjovisolijven erdoor roeren en klaar! Warm, lauw en koud lekker.

----

Champiñones al ajillo (champignons met knoflook)

Parten champignon op hoog vuur bakken in de olijfolie (de olie niet laten walmen), gehakte knoflook erdoor als het vocht er begint uit te komen (niet te vroeg, anders verbrandt de knoflook), peper en zout erdoor. Van het vuur af flink wat gehakte peterselie erdoor mengen.

----

Garbanzos con espinacas (kikkererwten met spinazie)

Het oorspronkelijke recept (van de BBC): Picada maken door brood en knoflooktenen te bakken in olijfolie. Deze in de vijzel met flink djinten en een beetje sherry-azijn tot pasta malen. Eventueel nog twee eetlepels water erbij doen als het niet soepel genoeg is. Mijn boek noemt hele andere ingrediënten voor Picada, maar wat maakt het uit. Spinazie laten slinken en de kikkererwten erbij doen. Picada erdoor en een kwartier laten stoven. Mijn versie: Spinazie slinken, kikkererwten erdoor, knoflook, veel djinten, peper en zout er rechtstreeks doorheen mengen en iets van sherry of azijn glad vergeten. Is ook lekker en véél sneller.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.