Avatar

Eigen recept van... Annelini D'Angelo

Pepernoten variaties

Gebak, Hapje, 4 personen, Hollands

Laatst aangepast: 19 nov. 2017, 10:47 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • bloem

Bereiden

pepernoten 1

250 gr bloem

3 gr bakpoeder

5 gr kaneel

2 1/2 gr gemalen kruidnagel

2 gr kardemom

1 gr gemberpoeder

125 gr boter

125 gr bruine basterdsuiker

50 gr schenkstroop

3 gr zout

Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom.

Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in

een steelpan tot ± 45°C tot alles is gesmolten.

Schenk dit bij de bloemmassa en oer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat.

Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven.

Rol het deeg uit tot een lap van 1/2 cm dikte en steek hier bijvoorbeeld met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje gelijkmatige mopjes uit.

Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ± 15 minuten midden in een matig warme oven (± 180°C).

Neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen.

Pepernoten 2

250 gr zelfrijzend bakmeel

1 mespuntje zout

125 gr lichtbruine basterdsuiker

1 eetlepel speculaaskruiden

100 gr zachte boter

3 eetlepels melk

Verwarm de oven voor op 150°C.

Zeef het zelfrijzend bakmeel, het zout, de basterdsuiker en de speculaaskruiden in een kom.

Voeg de boter en de melk toe en kneed van het geheel een soepel deeg.

Voeg eventueel nog wat melk toe als het deeg te kruimelig is.

Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een kers.

Leg de balletjes op een beboterde bakplaat en druk ze enigszins plat.

Bak de pepernoten in de oven in ± 20 minuten mooi bruin en gaar.

Laat de pepernoten op een rooster afkoelen.

Pepernoten 3

50 gr bruine basterdsuiker

100 gr zelfrijzend bakmeel

50 gr boter

1 eetlepel water

2 theelepels speculaas-kruiden

Snijd de boter klein en vermeng hem met de overige ingredinten in een kom.

Laat het deeg in de koelkast even opstijven.

Maak er na een half uur kleine balletjes van, druk die even in en leg ze op

een ingevette bakplaat.

Bak ze in het midden van de oven 20 minuten op 160°C.

--------------------------------------------------------------------------------

Pepernoten 4

75 gr honing

20 gr boter

175 gr suiker

2 eieren

1 eetlepel melk

375 gr zelfrijzend bakmeel

1 theelepel kaneel

1 theelepel gemalen kruidnagel

1 mespunt kardemom

Verwarm de oven voor op 180°C.

Breng eerst de honing, de boter en de suiker aan de kook en roer tot alle suiker is opgelost.

Laat het nu afkoelen.

Klop de eieren met de melk los.

Roer 175 gr bakmeel, de kaneel, kruidnagels en de kardemom goed door elkaar en roer dit door de eieren en de melk.

Voeg dit alles toe het honingmengsel toe.

Roer er, als alles goed is vermengd, ook het resterende deel bakmeel door.

Kneed nu alles tot een soepel deeg en vorm er een bal van.

Strooi wat bloem op het werkvlak, duw de deegbol daarop plat en rol hem uit tot een plak van ± 1 1/2 cm dik.

Leg de deegplak op een beboterd bakblik en snijd er met een in heet water gedoopt mes blokjes van ± 1 1/2 cm van.

Bestrijk het deeg met een beetje melk.

Zet het bakblik midden in de oven en bak de pepernoten in 12- 15 minuten gaar.

Laat de pepernoten op het bakblik afkoelen

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.