Italiaans wokken

Roerbakken, Hoofdgerecht, 4 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 10 minuten,

Laatst aangepast: 28-09-2009 | 16 keer bewaard

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 rode paprika in snippers
  • 125 g champignonschijfjes
  • 200 g vis of vleesstukjes, bijv. kipreepjes
  • voorgekookte groenten zoals:
  • 150 g broccoliroosjes
  • 1 bosje aspergepunten
  • 2 grote tomaten, ontveld en in stukjes
  • 1 tl zout
  • 1 tl versgemalen peper
  • 1 glas droge witte wijn, bijv. muscadet
  • 1 1/2 tl kruiden, bijv. italiakruiden
  • 250 ml slagroom
  • 400 g pasta, bijv. tagliatelle
  • geraspte parmegiano

Bereiden

Oosterse wokrestaurants zijn in Nederland in opkomst. In Italië heb ik tijdens een congres Italiaans wokken geleerd. Er stond een rij voor twee tafels waarachter koks bezig waren. Iedere nieuwe klant kon naar believen zijn ingrediënten kiezen. Vervolgens werd de schotel bereid. Er was een keuze uit pastasoorten die warm gehouden werden: tricolore, tagliatelle en penne rigate. Verder kon men kiezen uit paprikasnippers, uisnippers, tomatenblokjes, spekblokjes, gesneden champignons en enkele groenten. Denk aan worteltjes, aspergestukjes, boontjes, broccoliroosjes. Deze groenten waren even voorgekookt. Ook waren er zalmsnippers en kipreepjes. De werkwijze was als volgt: de ui, paprikasnippers, champignonschijfjes en spekblokjes werden stevig aangefruit in olijfolie. Vervolgens werden de groenten, vis of vlees toegevoegd en meegewokt en als laatste de tomatenblokjes. Peper en zout erbij. Er werd afgeblust met een flinke scheut witte wijn. En kruiden: oregano, basilicum of verse of gedroogde italiakruiden (zie elders in mijn kookschrift). Als laatste werd een scheut room toegevoegd en het geheel flink doorgewarmd. De geroerbakte mix werd op het bord met de pasta geschept. Versgeraspte Parmegiano erbij serveren. Zelf kook ik ook vaak zo....altijd lekker. De variatiemogelijkheden zijn schier eindeloos. Of mosselen, sugar snaps, maiskorrels, stukjes witvis, garnalen, varkenshaassnippers, biefstukreepjes, courgetteplakjes, enz, enz. Lekker met een Italiaanse, koele, witte Orvieto wijn.

Materialen

wokpan

Bronvermelding