Kip met gele rijst en garnalen (mijn recept)

Rijst, Hoofdgerecht, 8 personen, Anders.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 24 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 à 3 paprika's (rood/groen/geel)
  • 1/2 literblik ananas(stukjes/schijven)
  • 600 g kip/kalkoenfilets/reepjes/blokjes of meer
  • 250 g gekookte hollandse garnalen (diepvries/vers)
  • 2 grote uien
  • 1 blikje maiskorrels (1/4 l)
  • 1 bakje champignons of meer
  • 800 g (langkorrel)rijst (20 min. kooktijd of minder)
  • 250 g spekblokjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 el olijfolie
  • 2 tl kurkuma (koenjit)
  • peper
  • zout
  • 3 tl cajun kruiden
  • 25 g margarine
  • 1 prei in ringetjes
  • 100 g sperzieboontjes of sugar snaps in stukjes

Bereiden

Garnalen uit de verpakking nemen (en zonodig laten ontdooien). Champignons schoonmaken en in vieren snijden. Intussen in een droge, grote (hapjes)pan de spekblokjes al omscheppend in ca. 5 minuten bruin bakken. Spekjes uit de pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken. Vlees klaarleggen (en zonodig in blokjes/reepjes snijden). Paprika’s schoonmaken en in reepjes snijden die op een lepel passen. Aan bakvet van de spekblokjes 25 g margarine toevoegen en de vleesblokjes op hoog vuur in ca. 5 minuten rondom bruin bakken. Uit de pan in een hele grote kom scheppen. 2 el olie in de pan verhitten en de prei en boontjes paprika en champignons circa 4 minuten al omscheppend bakken. Uit de pan in de kom met het vlees scheppen. Ui en knoflook pellen en snipperen en in dezelfde pan ca. 2 minuten zachtjes bakken (zonodig nog olie toevoegen). Kurkuma toevoegen en 1 minuut meebakken. Rijst erdoor roeren en ca. 4 minuten meebakken. 1 l water toevoegen en aan de kook brengen. Kip, spek, groenten erdoor roeren en ca. 15 minuten laten garen (voor 20 minutenrijst). Voor 10-12 minutenrijst: 7 minuten laten garen. Intussen ananasstukjes laten uitlekken maar sap bewaren. Garnalen, uitgelekte maiskorrels en ananasstukjes en een deel van het ananassap door de rijst roeren en in ca. 5 minuten al omscheppend warm laten worden. Eventueel nog wat ananassap toevoegen en op smaak afmaken met zout en peper.

Materialen

Grote braadpan (ca. 5 liter) Dit eenpansgerecht is lekker met een tomaten-komkommersalade (zie mijn kookschrift). Kan prima ingevroren worden. Maak 10 porties van ca. 450 g. Gebruik evt. mijn cajunkruidenmix (zie elders in mijn kookschrift). Laat evt. garnalen weg of gebruik andere garnalen/gamba's.

Bronvermelding