De echte Tiramisu

Gebak, Nagerecht, 4 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 240 minuten, Bereiding: 2 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 56 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 pak lange vingers
  • 3 verse eieren
  • 250 g mascarpone-kaas
  • 2 koppen zeer sterke koffie
  • 1 zakje vanillesuiker
  • cacao
  • chocoladeschaafsel
  • 4 el likeur

Bereiden

Tira mi su betekent letterlijk: trek me omhoog. Dit Italiaanse toetje haalt je zeker uit de put, maar houd er rekening mee dat men meestal nog een tweede portie wil! Zet zeer sterke koffie zonder suiker of maak espresso. Alleen een senseo-apparaat? Vul de watercontainer met gezette koffie zonder schuim en voer deze nog een of twee keer door met nieuwe pads. Voeg 2 el likeur toe en laat de koffie afkoelen in een bakje waarin ruim een lange vinger in past in de breedte. Splits drie eieren. Het eiwit moet zuiver zijn. Roer in een kom de eidooiers glad met de vanillesuiker en 2 el likeur. Dit kan amaretto zijn (bitter), tia maria (smaakt al naar koffie), grand marnier (lekker sterk) of zelfs marsala wijn. Roer nu de mascarpone (verse italiaanse kaas) glad door dit mengsel. Klop dan de eiwitten met een garde of mixer (of in de keukenmachine) stijf in een andere, schone, vetvrije kom (evt. schoonmaken met citroensap). Spatel de eiwitten meteen voorzichtig (luchtig) door het mascarponemengsel in de andere kom. Sop een lange vinger even in het bakje met de koffie zodat de koffie er goed in kan trekken en leg de vinger dan vlug voor hij slap wordt in de bak. Het handigste is een bak waarin de lange vingers in hun geheel in de breedte naast elkaar passen. Snijd eventueel een stukje van de lange vingers af zodat ze passen. Herhaal dit tot de bodem van de bak of schaal bedekt is met lange vingers. Sprenkel er met een lepel eventueel nog wat koffie over maar niet zoveel dat er een laag koffie onderin komt te staan. De vingers mogen niet breken en mogen nog een beetje bros blijven. Schep nu hierop een laag mascarpone en strooi er een laag cacaopoeder overheeen met zeefje of strooier. Herhaal dit eventueel voor een tweede laag (afhankelijk van de grootte van de schaal). Eindig met een laagje cacaopoeder en strooi hierop geschaafde of geraspte bittere chocoladesnippers of zelfs chocoladekrullen (boterhambeleg). Dek af met deksel of folie en laat tenminste vier uur in de koelkast opstijven. Langer in de koelkast is beter/mag ook, maar wel binnen twee dagen opeten ivm de rauwe eieren. Invriezen kan ook. Koud opdienen. Serveer hierbij amaretto, tia maria of (feestelijk) een sambuca. Zie voor sambuca elders in mijn kookschrift.

Materialen

rechthoekige koelkastdoos met deksel, waarin de lange vingers naast elkaar op de bodem passen (of kleiner), patévorm, of een andere hoge, rechthoekige schaal.

Bronvermelding