Rijke boerenkoolstamppot

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Wachten: 35 minuten, Bereiding: 10 minuten,

Laatst aangepast: 14-12-2006 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 g boerenkoolsnippers
  • 700 g geschilde aardappels
  • 200 g varkenspoulet
  • 275 g rookworst
  • 100 g spekblokjes
  • 20 g margarine
  • peper
  • 4 tl zout

Bereiden

Pak een grote pan, stort de boerenkoolsnippers in de pan en voeg 2 tl zout toe. Breng aan de kook met 3 dl water. Kook zachtjes gedurende 45 tot 60 minuten en roer tussendoor af en toe om. Let op dat de boerenkool niet droogkookt, voeg zonodig wat extra water toe. Schil ondertussen de aardappels. Snijd de aardappels in ongeveer even grote stukken. Zet de aardappels op met zoveel water dat ze net onder staan en 1 tl zout. Kook kruimige aardappels 20 minuten, vastkokers gedurende 25 minuten. De geschilde aardappels onderop in de pan met boerenkool toevoegen (plus 1 tl zout) nadat de boerenkool circa 20 minuten heeft gekookt kan ook (energiezuinig) *). Bak de fijngesneden spekjes in een koekenpan uit tot ze flink gekleurd zijn. Doe de spekjes over in een bakje of bord. Voeg nu 10 gram margarine toe aan de pan en bak het varkenspoulet gedurende 3 tot 4 minuten op middelhoog vuur tot lichtbruine blokjes. Voeg 10 g boter toe en laat nog 1 minuut smoren. Haal de blokjes uit de pan en snijd deze met twee messen op een snijplank in kleinere blokjes/snippers. Voeg het bakvet toe aan het bakje/bord met de spekjes en ook de pouletsnippers. Giet de boerenkool (met aardappels) na 45/60 minuten af. Voeg eventueel de gare, afgegoten aardappels toe. Zet een laag vuur onder de pan. Stamp met een pureestamper de boerenkool met aardappels tot een stamppot. Voeg het bakje met bakvet, spekjes en pouletsnippers toe en roer het geheel goed om. Voeg gemalen peper naar smaak toe. Voeg als de stamppot te droog is desgewenst eetlepel(s) melk toe. Rookworst: kies voor bereiding in de magnetron, in een aparte pan met kokend water (circa 15 minuten) of (energiezuinig) voeg de rookworst *) samen met de aardappels toe aan de pan met boerenkool. Haal in het laatste geval de rookworst voor het afgieten uit de pan. Snijd de rookworst doormidden, elke helft overlangs doormidden en deze vier kwarten in schijfjes. Voeg de worstplakjes samen met de pouletsnippers door de stamppot of dien ze apart op op het bord met de stamppot (eventueel met mosterd). Schep de stamppot op een bord (en leg er eventueel de worst en mosterd bij) en dien op.

Materialen

pureestamper

Bronvermelding