'(Aanrader) Îles flottantes'of drijvende eilanden - een toetje, van bergjes eiwitschuim die drijven in een vanillesaus

Anders, Nagerecht, 4 personen, Frans.
Bereiding: 50 minuten,

Laatst aangepast: 10-11-2012 | 18 keer bewaard

Ingrediënten

  • suiker

Bereiden

Voor de custardvla 5 dl volle melk 5,5 dl slagroom 6 el suiker 1 vanillestokje, gesplitst en het merg uitgeschraapt dooiers van 8 grote biologische of scharreleieren Voor de gesponnen suiker: olijfolie of zonnebloemolie om in te vetten 200 g suiker 2 dl water Voor de meringue: 6 grote eiwitten 300 g suiker zout 1,5 l volle melk Voor de afwerking: 100 g geschaafde en geroosterde amandelen Bereidingswijze 1. Vul de gootsteen met koud water en leg een groot vel ingevet bakpapier klaar met een ingevette deegroller erop. 2. Warm de suiker met het water langzaam op in een pan en blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost. Laat inkoken tot een mooie, goudkleurige karamel. Houd de bodem van de pan meteen in de gootsteen met koud water, om te voorkomen dat de karamel verder kookt. Neem de pan uit het water en laat iets afkoelen. Denk erom dat de suiker gloeiend heet is! 3. Als de karamel de juiste temperatuur heeft, doop er dan een vork in en schud de vork heen en weer boven het bakpapier. Ga door tot je een flinke berg gesponnen suiker hebt - het ziet eruit als een luchtig vogelnestje. 4. Klop voor de meringue de eiwitten in de keukenmachine tot pieken. Voeg de suiker en een snuifje zout toe. Laat de machine op de hoogste stand 7 tot 8 minuten draaien, tot het schuim mooi wit, glanzend en glad is. 5. Warm de melk op in een ondiepe pan en schep er, als de melk tegen de kook aan is, 3 eetlepels meringue in. Zorg voor voldoende afstand tussen de schuimklodders, ze zwellen nog een beetje op. Pocheer de schuimpjes 30 seconden aan beide kanten. Schep ze met een schuimspaan uit de melk en laat uitlekken op keukenpapier. 6. Maak nu de vla. Meng de melk, room, 4 el suiker, het vanillestokje en het merg in een pan. Laat aan de kook komen, neem de pan van het vuur en laat de melk een paar minuten afkoelen. Klop in een grote schaal de eidooiers met de rest van de suiker. Haal het vanillestokje uit de melk en klop een paar eetlepels van de hete melk door het eimengsel. Giet er al kloppend, lepel na lepel, de rest van de melk bij. Schenk het eimengsel terug in de pan en verhit de vla al roerend een paar minuten op heel laag vuur. Laat niet aan de kook komen. Na een paar minuten moeten de dooiers zo gaar zijn dat ze de vla dik en glanzend hebben gemaakt. Haal de pan direct van het vuur. 7. Schep de custard in diepe borden en verdeel er de 'drijvende eilandjes' over. Bestrooi met geroosterde amandelen en werk af met een pluk gesponnen suiker.

Bronvermelding