Broccoli-kiptaart

Hartige taarten, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 30 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 22-11-2004 | 24 keer bewaard

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 300 gram kipfilet (of kalkoen)
  • 250 gram champignons
  • 2 stronken broccoli
  • 2 grote uien
  • 200 gram bressot / camembert / brie
  • 125 gram creme fraiche
  • 1 bakje cashewnoten (ongezouten)
  • 1 pakje mix voor champignonsaus
  • paneermeel
  • sherry
  • bakboter
  • zout en peper

Bereiden

Zet een pan water op het vuur om de broccoli in te koken. Laat de bladerdeeg ontdooien. Vet de ovenschaal in met de bakboter. Bedek de bodem en de wand van de ovenschaal met bladerdeeg. Gebruik hiervoor 6 à 7 plakjes. Prik met een vork vele gaatjes in het bladerdeeg, zowel op de bodem als in de wand (dit bevordert de luchtigheid van het deeg). Strooi paneermeel op de bodem, zodat er een dun laagje paneermeel op het bladerdeeg ligt (dit vangt overtollig vocht op). Verwijder de blaadjes en vieze gedeeltes van de broccoli. Snij de broccoli in roosjes, snij ook de stronkjes in dunne plakjes. Kook het geheel 5 à 10 minuten en giet af. Snij intussen de kipfilet, de champignons en de uien in stukjes. Braad de kip aan in de koekenpan, voeg daarna ook de champignons en uien toe. Kijk op het pakje van de champignonroomsaus hoeveel water daarvoor nodig is en doe deze hoeveelheid bij de kipfilet. Strooi de inhoud van het zakje champignonsaus ook in de pan. Goed roeren tot er champignonsaus ontstaat. Voeg de creme fraiche toe. Snij de kaas in stukjes en voeg ook toe aan de koekenpan. Laat de kaas al roerend zachtjes smelten. Als de saus te dun is, kun je het binden met wat allesbinder (of maizena). Voeg als laatste de gekookte broccoli en cashewnoten toe. Maak het geheel af met een flinke scheut sherry, en zout en peper naar smaak. Laat enkele minuten opwarmen. Schep het geheel over in de ovenschaal. Klap het deeg dat eventueel boven de rand uitsteekt over de vulling. Leg bovenop het geheel de overgebleven bladerdeeg, als een soort dakje. Doe het geheel 20 minuten in de combimagnetron, op 225 graden en vol vermogen. Of doe het 40 minuten in de oven.

Materialen

snijplank mes vork pan om broccoli te koken vergiet of zeef grote (!) koekenpan of hapjespan grote (!) ovenschaal, liefst rond

Bronvermelding