Abrikozen-amandeltaart (glutenvrij en lactosevrij)

Gebak, Hapje, 8 personen, Mediterraan.

Laatst aangepast: 22-12-2015 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 150 g gedroogde abrikozen
  • 2,5 dl koud water
  • 2 kardemompeulen, gekneusd
  • 200 g gemalen amandelen
  • 50 g fijne polenta (geen instant)
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 6 grote eieren
  • 2 tl citroensap
  • 1 tl rozenwater
  • olie
  • Decoratie:
  • 2 tl rozenblaadjes- of abrikozenjam
  • 1 tl citroensap
  • 2 1/2 tl fijngehakte pistachenoten

Bereiden

Doe de gedroogde abrikozen in een kleine steelpan, zet ze onder koud water en voeg de kardemompeulen toe. Zet de pan op het vuur, breng het water aan de kook en laat 10 minuten borrelen. Blijf in de buurt zodat n niet droogkookt. Laat de pan met abrikozen afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de rand van de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Haal 5 abrikozen uit de pan, scheur ze doormidden en leg ze apart. Vis de kardemompeulen uit de pan, maar laat de zaadjes erin. Giet en schraap de kleverige inhoud van de pan in de keukenmachine. Voeg de gemalen amandelen, de polenta, het bakpoeder, de suiker en de eieren toe en laat de machine een tijdje draaien. Open de kom van de keukenmachine en schraap het beslag van het deksel. Doe 2 tl citroensap en het rozenwater bij het beslag en laat nogmaals draaien. Doe het beslag dan in de springvorm, strijk het glad met een spatel en schik de halve abrikozen langs de rand. Zet de taart 40 minuten in de oven. Dek hem eventueel na 30 minuten losjes af met aluminiumfolie als hij te snel bruin wordt. Als de taart gaar is, zal hij loskomen van de vorm, zal de bovenkant stevig aanvoelen en zal een in het midden gestoken satéprikker eruit komen met een of twee vochtige kruimeltjes eraan. Zet de taart op een rooster. Warm de abrikozenjam, als je die gebruikt, eerst wat op zodat je hem beter kunt uitstrijken. Rozenblaadjesjam is al zo smeuïg dat dat niet nodig is. Roer een theelepel citroensap door de jam en strijk de jam over de bovenkant van de taart. Strooi de gehakte pistachenootjes erover en laat de taart in de vorm afkoelen.

Materialen

Ronde springvorm met een doorsnee van 20 cm

Bronvermelding