6 Simpele Bijgerechtjes

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Anders.
Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 21-08-2017 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie de bereiding
  • voor de ingredienten per gerecht

Bereiden

GROENE GROENTEN MET WALNOTENTARATOR: Week 1 snee brood zonder korst in een schaaltje met water, en knijp het dan uit. Doe het samen met 200 g walnoten, 2 tenen knoflook en 50 g verse gesneden peterselie in een keukenmachine en pureer het. Doe er dan sap van 1 citroen bij en een scheutje olijfolie bij tot het een dikke maar gladde massa is. Alleen nog een beetje peper & zout naar smaak. Zet wat groene seizoensgroenten (groene kool, broccoli, snijbiet, paksoi o.i.d.) op met kokend water met wat zout en laat heel zachtjes koken tot ze net zacht zijn. Giet af en breng op smaak met walnotentarator. GROENE PAPAJASALADE: Vpeg 2 el suiker, 2 el vissaus, 1 el oestersaus, 1 el Chinese rijstwijn of -azijn, Sap van 3 limoenen, Geraspte gember en enkele blaadjes gehakte koriander samen en mix het. Meng een flinke geschilde en geraspte groene papaja en een grote geraspte wortel door elkaar. Breng op smaak met gemberlimoensaus. ASPERGES MET BROODKRUIM VAN BRIOCHE: Kook de groene asperges in water met zout, tot ze net zacht zijn. Smelt een klontje boter in een koekenpan. Bak er het broodkruim van brioche in met de geraspte schil van 0,5 citroen. Breng het broodkruim op smaak als het goudbruin wordt en strooi het over de asperges. Bij deze asperges is een hollandaisesaus erg lekker. RODE KOOLSALADE MET GOMASIO: Snijd 0,5 rode kool in heel dunne plakjes. Snipper de parten van 1 rode appel. Breng op smaak met sesamolie, rijstazijn en sojasaus. Voeg een paar blaadjes koriander toe en bestrooi met gomasio. Dit recept past heel goed bij zoete, geroosterde mais of geraspte worteltjes. CARPACCIO VAN BIET EN VIJGEN MET TAPENADE: Snijd 4 rauwe, geshcilde bietjes in heel dunne plakken. Snijd de vijgen in zo dun mogelijke plakjes en probeer de plakjes niet te beschadigen. Leg de bietjes en vijgen op een bord. Bestrooi met blaadjes citroentijm. Meng in een kom 2 el vijgentapenade met 1 el rode wijnazijn, 1 el olijfolie en 1 el water. Schenk deze saus over de bietjes en de vijgen. Breng ten slotte op smaak met wat peper en zout. ZOETE AARDAPPEL MET KRUIDEN: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil 600 g zoete aardappels en snijd ze in parten. Meng in een kom 3 el olijfolie, 2 in heel kleine stukjes gesneden teentjes knoflook, 1 el gestampte komijnzaadjes, 1 el gestampte venkelzaadjes, 1 el gestampte korianderzaadjes en 1 snufje gedroogde spaanse peper door elkaar. Haal de parten door dit mengsel. Breng op smaak en leg ze op een bakplaat. Bak ze 35 minuten en keer de helft van de baktijd om. Dien ze zo op, met peterseliepesto of met rucola.

Bronvermelding