3 pastasauzen: tomaat (De perfecte pasta formule)

Pasta, Bijgerecht, 4 personen, Italiaans.
Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 24-03-2015 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • LICHTE TOMATENSAUS:
  • 1 kg rijpe trostomaten (of 2 blikken gepelde tomaten)
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 snufje chilivlokken (optioneel)
  • 0,5 tl fijn zeezout
  • STANDAARDTOMATENSAUS:
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 1 snufje chilivlokken (optioneel)
  • 500 g rijpe trostomaten, kleingesneden
  • 500 g tomaten uit blik, klein gesneden of geprakt
  • 0,5 tl fijn zeezout
  • RIJKE TOMATENSAUS:
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • 1 snufje chilivlokken (optioneel)
  • 1 kg tomaten in blik, klein gesneden of geprakt
  • 0,5 tl fijn zeezout

Bereiden

LICHTE TOMATENSAUS (voor fijne pasta, zoals spaghettini, en pasta's met een lichte vulling, zoals ravioli e.d.): Snijd de hele tomaten in blokjes en pureer ze in de keukenmachine (met zaad en al). Verhit 3 el olijfolie en fruit de knofllook kort, maar laat niet kleuren. Voeg de chilivlokken, gepureerde tomaten en het zout toe. Draai het vuur iets hoger en laat pruttelen tot de saus wat steviger is, maar zeker niet dik. De tomaten moeten fris smaken, maar niet meer rauw. Breng op smaak met peper en de rest van de olie. STANDAARDTOMATENSAUS (past bij alle soorten pasta's, lijkt het meest op voorverpakte pastasauzen): Verhit de olie en fruit de knoflook tot hij lichtbruin is. Voeg de chilivlokken toe, dan de tomatenblokjes, het zout en wat versgemalen zwarte peper. Laat de saus ongeveer 1 uur pruttelen; hij moet dik zijn. RIJKE TOMATENSAUS (geschikt voor grovere pasta's, zoals penne, spaghetti, rigatoni e.d.): Verhit de olie en bak de knoflook goudbruin, voeg dan de chili, tomaten en zout toe. Breng aan de kook, laat zachtjes pruttelen tot de saus heel dik is en de olie naar het oppervlak is gestegen. Roer regelmatig, want hoe dikker de saus, hoe sneller hij aanbrandt. De saus is klaar wanneer een houten lepel bijna rechtop blijft staan.

Bronvermelding