5 siropen voor door de thee of heet water. Lekker voor de koude wintermaanden, maar tevens een lekker en simpel middel bij keelpijn/verkoudheid

Anders, Drankje, 1 personen, Wereldkeuken.
Wachten: 240 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • Zie bereiding voor hoeveelheden
  • honing
  • citrusvruchten
  • verse kruiden (bijv rozemarijn of munt)
  • gedroogde kruiden (bijv kruidnagel, gemberpoeder)

Bereiden

Hieronder staan een 5-tal suggesties voor siropen die je zelf kunt maken en vervolgens een eetlepel van de siroop in de thee of door heet water kunt roeren. De siropen maak je in een weckpot en bewaar je in de koelkast. Ze blijven zo'n 2 tot 3 maanden goed. Als je meer fragiele ingrediënten gebruikt (zoals munt) dan is de houdbaarheid beperkter. Instructies: Was de citrusvruchten met water en snijd in plakjes. Halveer de plakken en maak er vervolgens kwarten van. Doe de helft van de citrusvruchten in een weckpot, voeg de kruiden toe en de honing. Roer voorzichtig om goed te mixen. Voeg de resterende ingrediënten toe en roer wederom. Voeg vervolgens nog wat extra honing toe om de pot te vullen. Sluit de pot af en zet in de koelkast. Laat een uur of 4 staan (mag ook langer) en roer nogmaals goed door. De siroop is nu gereed om te gebruiken. Je kunt na elk gebruik extra honing toevoegen aan de pot, zodat je langer gebruik kunt maken van je siroop. AANBEVOLEN COMBINATIES: De hoeveelheden zijn niet precies hetzelfde, aangezien de citrusvruchten in grootte kunnen variëren. Je kunt de volgende richtlijn aanhouden: de pot moet ongeveer voor 3/4e deel gevuld zijn met de citrusvruchten. * CITROEN-GEMBER-HONING: 1-2 citroenen, 1 tl gemberpoeder (maar liever nog 2 tl geraspte verse gember), honing (zoveel als nodig is om de weckpot te vullen). * SINAASAPPEL-KRUIDNAGEL-HONING: 1 sinaasappel, 16 kruidnagels (heel), honing (zoveel als nodig is om de weckpot te vullen). Hier kun je eventueel nog een halve theelepel aan kaneelpoeder toevoegen of een kaneelstick. * MANDARIJN-KARDAMON-HONING: 2 mandarijnen, 1 tl kardamon, honing (zoveel als nodig is om de weckpot te vullen). * LIMOEN-MUNT-HONING: 1-2 limoenen, 6-8 verse muntblaadjes, honing (zoveel als nodig is om de weckpot te vullen). Haal na een dag of 3 de muntblaadjes uit de weckpot, muntblaadjes blijven namelijk niet zo lang goed. * CITROEN-ROZEMARIJN-HONING: 1-2 citroenen, 3 twijgjes verse rozemarijn, honing (zoveel als nodig is om de weckpot te vullen).

Materialen

Weckpot

Bronvermelding