Lasagne (zonder pakjes en zakjes)

Pasta, Hoofdgerecht, 6 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 10 minuten, Bereiding: 40 minuten,

Laatst aangepast: 19-10-2014 | 65 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 scheutje olijfolie
  • 2 blikjes tomatenblokjes in saus
  • 1 blikje 70 gr tomatenpuree
  • 2 el Italiaanse kruiden, mix of vers oregano, basilicum
  • 1 el paprikapoeder
  • versgemalen peper
  • 1 bouillonblokje
  • 2 el bloem
  • 0,6 l melk
  • (vloeibare) boter
  • 100 gr geraspte oude kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 rode of groene paprika
  • 250 gr champignons
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 pak lasagnevellen
  • 400 gr rundergehakt

Bereiden

Lekker! Traditioneel lasagne-recept, maar dan zonder kant-en-klare pakjes en zakjes. Niet moeilijk en veel lekkerder! Je kunt hiermee eindeloos variëren en naar eigen smaak ingrediënten toevoegen, weglaten etc. - Bechamelsaus maken door een flinke scheut/klont (vloeibare) boter te verhitten in de steelpan, tot deze net gesmolten is, dan de 2 eetlepels bloem toevoegen, met garde tot een roux kloppen en op laag vuur even laten garen (niet bruin laten worden) en dan 4 dl koude melk in gedeeltes toevoegen en meteen goed glad roeren. Aan de kook brengen en onder regelmatig roeren 15 minuten zachtjes laten doorkoken (pas op voor aanbranden!). - Oven voorverwarmen op 180 gr C. - Ovenschaal invetten - Ui kleinsnijden, paprika en courgette in stukjes snijden en champignons in plakjes snijden - Tomaten in plakken snijden - In grote (hapjes)pan scheutje olijfolie flink verhitten en ui glazig bakken - Rundergehakt toevoegen en rul bakken - Knoflook uitpersen en erdoor bakken - Paprikapoeder en vers gemalen peper toevoegen - Paprika, courgette en champignons toevoegen en paar minuten meebakken - Tomatenpuree erbij doen en 2 minuten bakken - Italiaanse kruiden toevoegen en erdoor scheppen - 2 blikjes tomatenblokjes toevoegen en saus aan de kook brengen - bouillonblokje erdoor heen verkruimelen - 2 dl melk toevoegen en opnieuw aan de kook brengen en paar minuten laten doorkoken - ovenschaal vullen met laagje van de tomaten-gehaktsaus, dan laagje lasagnebladen en dit herhalen tot je eindigt met laag saus - tomatenplakjes eroverheen verdelen, geraspte kaas eroverheen strooien - bechamelsaus eroverheen verdelen - de lasagne ongeveer 35-40 minuten in de oven op 180 gr gaar laten worden - na de oventijd de lasagne uit de oven halen en nog 5-10 minuten laten staan alvorens aan te snijden (hij koelt niet zo snel af, maar evt. kan je hem nog afdekken met aluminiumfolie) Variatietips: - evt. naar wens toe te voegen: bleekselderij of winterwortel - ook lekker met mozzarellakaas erover heen - salami en uitgebakken spekjes i.p.v. gehakt is ook lekker - je kunt eindeloos variëren door naar eigen smaak ingrediënten toe te voegen en te vervangen. Wij zetten op tafel nog wat extra geraspte kaas, Parmezaanse kaas, zilveruitjes, augurken, komkommer, cherrytomaatjes, etc.

Materialen

Grote ovenschaal (of 2 kleinere) oven steelpan, garde grote (hapjes)pan

Bronvermelding