Koekjes bakken: kaakjes (knappertjes of theebiscuitjes) - lekker, veelzijdig en ideaal voor elk dieet aan te passen Recept voor 30 - 40 koekjes:

Gebak, Hapje, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 10 minuten, Bereiding: 10 minuten,

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

 • * * TEVOREN SMAAK KIEZEN (in vocht of droog)
 • * * ZONDER SMAAKTOEVOEGING OOK LEKKER
 • 200 gr boter (liefst roomboter, maar margarine mag)
 • 200 gr bloem
 • 200 gr maizena
 • 100 gr poedersuiker (bloemsuiker)
 • 1 groot ei
 • 1 a 2 theelepels bakpoeder
 • * < eetlepel? smaak zoals vanille, cacao, koffie of koekkruiden
 • < 10 ml vocht (water of melk of thee bijvoorbeeld)
 • * ietsiepietsie zout (tenzij je zoutarm bent)

Bereiden

Verwarm de oven vast voor, 180 gr C of iets minder heet (bij hetelucht ovens temperatuur iets lager zetten). Houd er rekening mee dat de kaakjes straks niet bruin mogen kleuren door de oven (als ze bruin kleuren t.g.v. smaakmaker is dat iets anders). - Klop 1 ei los in kommetje (dat kan met wat melk of water maar hoeft niet als je een smaakmaker als thee bijvoorbeeld in gedachten hebt) - Als je thee als vocht en smaak gebruikt: zet alvast een kopje van die thee die heel sterk moet trekken... - In mengkom boter in kleine stukjes met de erover gezeefde bloem mengen met de vingers tot het een en al beurre manie is - de poedersuiker en de maizena en bakpoeder er ook over zeven en mengen met de vingers - eventueel nu een heel klein beetje zout (maar hoeft niet) - eventueel nu andere droge smaakmakers (zoals vanillesuiker of cacao of koffiepoeder of kardemom en kaneel enz.) mengen met de vingers - het geklopte ei toevoegen boven het droge mengsel en goed dooreen kneden. Het moet een heel stevig deeg worden, maar zal nog net iets te korrelig zijn, dan kan er een KLEIN SCHEUTJE VOCHT aan worden toegevoegd [ zoals smaakjes thee of likeur of gewoon water ] precies zoveel dat het deeg net aan kneedbaar is. Leg bakpapier op je werkblad ter grootte van het bakblik. Verdeel de deegklomp in twee of meer delen. Een stuk deegklomp op het bakpapier rollen tot een dikte van 3 mm. Daar rondjes uit steken ( en deegrondjes apart leggen voor straks ) Als alle deeg in rondjes van 3 mm dik is uitgestoken dan bakblik bekleden met bakpapier en de helft van de rondjes erover verdelen. De rondjes beprikken met de vork zodat er overal gaatjes in zitten. Deze zorgen voor de verdamping van het vocht straks in de oven. Bakblik in midden oven schuiven en uitgaan van 10 minuten (of iets minder) om te kijken of ze klaar zijn..en nog niet gebrand! Af laten koelen op rooster of bord en opnieuw bakblik vol kaakjes en met vork prikken en in oven en bij 10 minuten er weer uit. Tenslotte kan je de koekjes versieren met bijvoorbeeld koffieglazuur voor cafe-noirtjes, gesmolten chocola voor chocoladebiscuitjes of al dan niet gekleurde suiker ed of kaneel enz. - en kan je er armeluistaartjes van maken (zie aldaar) door boter en hagelslag of rijkeluistaart als bodem voor kwark- of monchoutaart !!

Materialen

Een recept voor eenvoudige kaakjes of biscuitjes is bijna nergens te vinden. Toch zijn dit ideale koekjes om voor allerlei dieten te maken, of je nou veganist of lactosevrij bent (geen roomboter maar margarine en geen melk maar ander vocht zoals water oid) of natriumarm (geen zout gebruiken) of glutenvrij (gebruik dan geen tarwebloem maar Scharbloem die je soms in supermarkten en in ieder geval in reformzaken kan vinden) Benodigd materiaal: * oven op 180 gr Celcius of iets lager (elke oven is anders, altijd zelf opletten); * mengkom; * zeef; * vork; * kommetje; * bakblik + bakpapier; * deegroller; * drinkglas om rondjes uit te steken Naar eigen inzicht allerlei smaken mogelijk, tevoren bepalen.Probeer bijvoorbeeld eens sterk gezette venkelthee als vochttoevoeging, of anijsmelk voor anijskaakjes, of citroenthee of hibiscus of lavendel of rozenwater of muntthee of jasmijn - zelfs vanille-espresso of amaretto-cacao zouden kunnen, ideeen te over ! Het prettige van kaakjes (ik noem ze theebiscuitjes, mijn grootmoeder noemde ze 'knappertjes') is dat ze weinig calorieen bevatten, lichtverteeerbaar en veelzijdig zijn, je kan er ook heel goed kruimelbodems van maken voor kwarktaarten e.d.)

Bronvermelding