Amuse: ijs van gerookte zalm, komkommer en dillemosterdsaus

Anders, Hapje, 6 personen, Wereldkeuken.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 1440 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 26-06-2019 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • IJS VAN GEROOKTE ZALM
  • 3 eierdooiers
  • 20 gr suiker
  • 3 dl melk
  • 1 eetl witte wijn edik of witte wijn azijn gezoet met
  • een beetje suiker
  • 75 gr gerookte zalm of zalmsnippers
  • KOMKOMMER
  • 50 gr suiker
  • 1 dl angelica edik*
  • 2 eetl olie
  • 1 komkommer
  • Plukjes dille om te garneren
  • DILLEMOSTERDSAUS
  • 1 eetl honing
  • 1 eetl Dijonmosterd
  • 1 koffielepel witte wijn edik of notenazijn
  • 2 dl zonnebloem- of olijfolie, of 1 dl notenolie en
  • 1 dl olijfolie
  • 1 eetl gehakte dille

Bereiden

IJS VAN GEROOKTE ZALM 1. Roer de eierdooiers glad met de suiker en een scheutje koude melk. 2. Breng de rest van de melk aan de kook en voeg een deel al roerende toe aan het eidooiermengsel. 3. Giet alles terug in de pan en laat binden. NIET KOKEN! 4. Giet onmiddelijk in een koude schaal en laat afkoelen. 5. Voeg de edik (azijn) en de grof gesniperde zalm toe en draai alles fijn in de keukenmachine. 6. Laat de compositie 24 uur rijpen in de koelkast. Maak er ijs van (in de sorbetière of in een plastic doos (regematig doorroeren met een vork). KOMKOMMER 1. Los de suiker op in de edik of azijn en klop er de olie door. 2.Verwijder het zaad uit de komkommer en snijd in kleine blokjes (brunoise). 3. Zet de komkommerblokjes 24 uur in de marinade. Laat uitlekken. DILLEMOSTERDSAUS 1. Meng honing, mosterd en edik of notenazijn. Voeg al kloppend de olie en tot slot de dille toe. OPMAAK 1. Maak een spiegel van dillemosterd. 2. Leg er de komkommerblokjes op. 3. Maak van het ijs bolletjes en leg die in het midden van de komkommerblokjes. 4. Garneer met een plukje dille.

Materialen

Kleine (amuse) schaaltjes * een edik is azijn die geen azijn genoemd mag worden vanwege de lage zuurgraad * angelica of angelika

Bronvermelding