Appeltaart met amandelspijs en pudding - van Robert

Gebak, Hapje, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 75 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 29-09-2014 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • HET DEEG:
  • 250 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven
  • 2 tl bakpoeder, afgestreken
  • 1 ei
  • 125 g suiker
  • 150 g roomboter, kamertemperatuur
  • OF snel: 1 pak Koopmans appeltaartmix
  • DE VULLING:
  • 1.2 kilo goudreinetten (of Granny Smith)
  • 125 g suiker
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 100 g rozijnen (gebruik ik niet)
  • 1 pak amandelspijs (300 g)
  • 1 ei
  • BANKETBAKKERSROOM (snel):
  • 1 pakje vanille kookpudding
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 750 ml slagroom

Bereiden

1. In kom bloem met bakpoeder, suiker, boter, het ei en mespunt zout met de handmixer mixen tot het deeg kleine stukjes is. Kneed het deeg met de hand tot een soepel deeg. Maak er een bal van, wikkel in vershoudfolie en leg het in de koelkast en laat het goed koud worden (minstens 30 min.). Of: Maak het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 2. Schil de appels, snijd in partjes en verwijder de klokhuizen goed. Snijd de parten in partjes. Doe de partjes in een kom en meng met de suiker en kaneelpoeder (en rozijnen). 3. Doe het amandelspijs, het ei en 1 tl water in een kom en kneed het met de hand tot een zachte massa. 4. Oven voorverwarmen op 175 °C. Bekleed de onderkant van het bakblik met bakpapier. Bestuif het aanrecht met bloem. Rol de deegbal met de deegroller uit tot gelijke dikte. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg om de deegroller heen en rol het deeg uit over het bakblik. Druk aan op de bodem en op de ingevette randen. Snijd het overtollige deeg eraf. Maak er een balletje van. 5. Verdeel het spijsmengsel over de bodem. Leg de appelschijfjes er in cirkels op (van buiten naar binnen en erop). 6. Klop met de garde het puddingpoeder in een kom met de vanillesuiker en 250 ml van de slagroom. Kook de rest van de slagroom, blijven roeren tot het kookt. Roer van het vuur af de puddingmix door de slagroom. Zet pan weer terug op laag vuur en breng het al roerend aan de kook. Schep de pudding over de appels in de vorm. 7. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deegballetje met de deegroller uit tot gelijke dikte en snijd het in 8 repen. Leg de repen kruislings over de appels. Maak de bovenkant van de repen iets nat met je vingers. 8. Bak de taart op de onderste richel in de voorverwarmde oven in mnimaal 75 min. gaar en goudbruin. Kijk na een uur of de bovenkant niet te bruin wordt. Leg er als nodig een stuk aluminiumfolie op. Haal de folie er de laatste 10 min. van de baktijd af. Laat de taart tenminste 1 uur afkoelen en daarna in de koelkast opstijven. ----------------------------------------- Zelf banketbakkersroom maken. Ingrediënten: 2.5 dl melk 1/3 vanillestokje 25 g bloem 50 g suiker 2 eierdooiers Bereidingswijze: Breng het grootste gedeelte van de melk met het vanillestokje langzaam aan de kook en laat het stokje enige tijd in de melk trekken. Meng de bloem met de eierdooiers en een klein scheutje achtergehouden melk tot een glad papje. Voeg hier onder goed roeren en met kleine hoeveelheden tegelijk de kokende melk bij. Doe de massa terug in de pan. Breng het onder zeer goed roeren aan de kook en laat ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken. Verwijder het vanillestokje. Voeg de suiker toe.

Materialen

Springvorm 28 cm doorsnee, zijkanten ingevet; handmixer; bakpapier; garde; deegroller; vershoudfolie, aluminiumfolie

Bronvermelding