'(AANBEVOLEN) Gordon's Appelschotel' Een laagje van gekarameliseerde appels, afgedekt met een cakebeslag

Gebak, Nagerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 05-10-2017 | 12 keer bewaard

Ingrediënten

  • appels

Bereiden

Voor de appellaag: 50 gr rozijnen 3 el calvados 60 gr (riet)suiker 3 stevige appels (Braeburn of Jona Gold), geschild, zonder klokhuis en in blokjes 15 gr roomboter Voor de cake: 225 gr roomboter + extra om in te vetten 115 gr (riet)suiker 2 eieren (L) 150 gr zelfrijzend bakmeel geraspte schil van 1 citroen scheutje melk poedersuiker om te bestuiven erbij eventueel creme fraiche losgeklopt met het merg van 1 vanillepeul Verwarm de oven voor 190 graden (170 graden hetelucht). Week de rozijnen in de calvados. Vet een vorm in. Ik gebruikte een schaaltje van, zeg maar, A5 formaat. Verhit de boter voor de appellaag in een koekenpan en voeg de appels en suiker toe. Bak dit rustig tot alles karameliseert en de appels mooi bruin kleuren Schep het af en toe om. Voeg de rozijnen en calvados toe en bak het nog eens 5 tot 10 minuten door tot de appels gaar zijn. Doe de appels over in de ovenschaal. Meng voor de cakelaag de boter en suiker romig. Voeg de eieren toe, en daarna het bakmeel, rasp en melk. Het wordt een vrij stevig beslag. Voeg desnoods nog iets melk toe als het te dik is. Schep dit op de appels en bak het in 30 tot 35 minuten bruin en gaar. Steek er een satéprikker in om te controleren of de cake gaar is; deze moet er weer schoon uitkomen. Laat het iets afkoelen.

Bronvermelding