Menu
Pruimencake met kaneel
Gebak, Hapje, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 15 minuten, Wachten: 45 minuten, Bereiding: 15 minuten,
Laatst aangepast: 03-10-2011 | 15 keer bewaard
Ingrediënten
- 1 zakje Bourbon vanilliesuiker (biologisch)
- 12 opaal pruimen
- 200 g roomboter of Blue Band (pakje)
- 200 g fijne kristalsuiker
- 4-5 eieren (5 maat M, 4 maat L)
- 1 tl kaneel
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 volle eetlepel bruine basterdsuiker
Bereiden
Was de pruimen, ontpit ze en laat de pruimen uitlekken op een zeef.
Vet de bakvorm in en warm de oven voor op 175C.
Mix de boter met de suiker, vanillesuiker en kaneel tot een cremig mengsel. Als het beslag wittig wordt kun je een voor een de eieren erdoor mengen. Mix telkens net zo lang tot het vorige ei is opgenomen.
Zeef het bakmeel boven de kom en schep met een spatel voorzichtig het bakmeel door het beslag. Zo blijft de lucht in het beslag!
Giet het beslag in de bakvorm en verdeel het over de vorm. Verdeel de pruimhelften over het beslag. Maak er geen kuntswerk van, ze zakken er toch in weg :-). Verdeel de bruine suiker over de pruimen.
Plaats de gevulde vorm in de oven en bak de cake in 45 minuten goudgeel en gaar. Check of de cake gaar is met een prikker in het midden van de de cake.
Eventueel nog lekkerder maken met:
- warme pruimenjam op de bovenkant
- slagroom met een snufje kaneel bij serveren
- kaneelglazuur van poedersuiker met een tl kaneel en een el water.
Materialen
ronde bakvorm, doorsnede 24 cm
Bronvermelding
eigen recept