Menu
'Blokzijler-brok' Superlekkere streek-koek Een traktatie voor uw tong
Gebak, Hapje, 12 personen, Hollands.
Laatst aangepast: 29-11-2017 | 7 keer bewaard
Ingrediënten
- Een heerlijk streekgerecht voor bij
- koffie of thee
Bereiden
Materialen
Blokzijler Brok, een pond koek met een krokante buitenzijde en een spijs-achtige vulling, met een kruidige speculaas-achtige smaak. Verder gaat het verhaal als volgt: Een koekenbakker, Berend Prins uit Blokzijl, heeft ooit toen hij om vier uur in de ochtend nog niet helemaal zijn roes had uitgeslapen, knikkebollend zijn deegmassa moeten klaarmaken voor speculaas. Hij moest namelijk een flinke hoeveelheid speculaas leveren aan de Regenten in het Prins Maurits Weeshuis. Het deeg mislukte, het was te nat en te flauw. Hij besloot het te verrijken met onder meer honing en wat andere kruiden dan hij normaal gebruikte. Het resultaat leek niet bepaald op speculaas maar werd alom gewaardeerd. Het ontstaan van de Blokzijler Brok was een feit.
Bronvermelding
tyatira