'Blokzijler-brok' Superlekkere streek-koek Een traktatie voor uw tong

Gebak, Hapje, 12 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 7 keer bewaard

Ingrediënten

  • Een heerlijk streekgerecht voor bij
  • koffie of thee

Bereiden

Ingrediënten voor 12 personen 200 gram bloem 100 gram gesmolten (room)boter 1/4 tl gemalen kruidnagel 1 tl speculaas/koekkruiden 125 gram donkerbruine basterdsuiker 1 losgeklopt ei 1/4 zakje bakpoeder zout Hulpmiddelen Je kunt dit maken op de bakplaat in de oven, of in een lage ovenschaal. Ik gebruik zelf altijd een boterkoekvorm. Voorbereiding Bakplaat of boterkoekvorm invetten Oven voorverwarmen op 180 graden Bereidingswijze Alle ingrediënten door elkaar roeren. Als het deeg te dik blijft, kun je een beetje melk toevoegen. Deeg vervolgens in de boterkoekvorm of op bakplaat drukken. Bakken ca. 25 minuten op 180 graden. Warm snijden en van de bakplaat losmaken

Materialen

Blokzijler Brok, een pond koek met een krokante buitenzijde en een spijs-achtige vulling, met een kruidige speculaas-achtige smaak. Verder gaat het verhaal als volgt: Een koekenbakker, Berend Prins uit Blokzijl, heeft ooit toen hij om vier uur in de ochtend nog niet helemaal zijn roes had uitgeslapen, knikkebollend zijn deegmassa moeten klaarmaken voor speculaas. Hij moest namelijk een flinke hoeveelheid speculaas leveren aan de Regenten in het Prins Maurits Weeshuis. Het deeg mislukte, het was te nat en te flauw. Hij besloot het te verrijken met onder meer honing en wat andere kruiden dan hij normaal gebruikte. Het resultaat leek niet bepaald op speculaas maar werd alom gewaardeerd. Het ontstaan van de Blokzijler Brok was een feit.

Bronvermelding