Russische rodekool (met bietjes en appel)

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.
Bereiding: 35 minuten,

Laatst aangepast: 19-06-2011 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 800 gram rode kool
  • 1 Granny Smith appel
  • 5 eetl rodewijnazijn
  • 1 kleine rode ui
  • 250 gram gekookte rode bietjes
  • 2 eetl olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 3 kruidnagels
  • 1 theel zout
  • versgemalen peper
  • 4 eetl (riet)suiker

Bereiden

Verwijder het buitenste blad en snijd de kool in vieren. Verwijder de tronk, snijd de kool in dunne reepjes en was deze. Schil de appel, verwijder het klokhuis, snijd de appel in schijfjes en schep deze door de azijn. Pel en snipper de ui. Rasp de bietjes in een zeef en vang het sap op. Fruit in een pannetje de ui in olie. Voeg de kool met 50 ml bietensap, laurierblad, kruidnagels, zout en peper toe en breng alles aan de kook. Kook afgedekt op zacht vuur 15 min. Voeg de appel met rodewijnazijn, geraspte bietjes en suiker aan de kool toe en kook alles op zacht vuur onafgedekt in ca. 10 min. gaar. Verwijder laurierblad en kruidnagels. Serveer met karbonade en frisse aardappelpuree: schil en kook 1 kilo kruimige aardappels. Schil en halveer intussen 1 komkommer in de lengte. Snijd dunne plakjes, bestrooi ze licht met zout, laat uitlekken in een zeef en pureer ze in ee kom met de staafmixer. Stamp de gekookte aardappels fijn en roer er de gepureerde komkommer, 2 eetl. zure room, een snufje nootmuskaat en zout door.

Materialen

Grove rasp, zeef en staafmixer

Bronvermelding