10 Ideeën met een hamburger

Roerbakken, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 19-07-2011 | 9 keer bewaard

Ingrediënten

  • DIVERSEN

Bereiden

1. BURGERS MET BLAUWE KAAS ; Meng 500 g rundergehakt met 75 g blauwschimmelkaas, 3 el fijngesneden bladseldrij, 3 el fijngesneden sjalot, zout & peper. Vorm hiervan 8 kleine hamburgers. Bak of rooster ze aan elke kent 2-4 min. Leg op elke hamburger een plakje jonge kaas en zet de burgers nog 1 min. onder de grill. Serveer ze op broodjes met sla en tomaat. 2. SATÉBURGERS ; Bak 2 fijngesneden sjalotjes en 2 fijngesneden teentjes knoflook in 5-6 min. in 1 el olie. Roer er 1/2-1 tl sambal oelek, 150 g pindakaas en voeg zo veel water als nodig is toe tot de saus een goede dikte heeft. Laat nog 2 min. koken en breng op smaak met peper & zout. Bak of rooster 4 hamburgers aan elke kant 3-4 min. en serveer met de saus. 3. KRUIDENBURGERS ; Meng 500 g rundergehakt met 6 el fijngesneden kruiden (peterselie, bieslook, rozemarijn, basillicun, kervel, dille, tijm), 1-2 el grofgehakte kappertjes, zout & peper. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 min. Lekker met knoflookmayonaise. 4. BACONBURGER ; Rol om een hamburger 2 dunne plakjes bakbacon en steek deze vast met een houten prikker. Bak of rooster de hamburger aan elke kant 3-5 min. Lekker met frites. 5. A LA CAPRES ; Bak 4 hamburgers aan elke kant 2-3 min. in 1 el olijfolie. Leg ze op een bakplaat en beleg ze dakpansgewijs met flinterdunne plakjes tomaat, een blaadje basilicum en enkele dunne plakjes buffelmozzarella. Zet ze 1/2-1 min. onder de grill tot de mozzarella gesmolten is. 6. IN TOMATENSAUS ; Bak 4 hamburgers aan beide zijden bruin in 2 el olijfolie. Voeg 1 fijngesneden kleine rode ui, 1 geperst teentje knoflook en 4 fijngesneden ontvelde tomaten toe. Schenk er 1 dl kippenbouillon bij en laat ca 20 min. zachtjes pruttelen. Serveer met rijst of aardappelen. 7. MEXICAANSE HAMBURGERS ; Meng 500 g rundergehakt met 2 fijngesneden sjalotjes, 1-2 el tacokruiden, 2-3 el fijngesneden koriander, zout & peper en 1 el worcestershire saus. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 min. Serveer ze met guacamole en tortillachips. 8. HAMBURGER TERIYAKI ; Bak 4 hamburgers aan elke kant 1-2 min. in 1 el olie. Voeg 4-6 el teriyakisaus toe en verwarm de hamburgers nog 4-6 min. in de saus. Keer ze regelmatig. Serveer er fijngesneden lente-ui bij en witte rijst. 9. GRIEKSE BURGERS ; Halveer 4 hamburgers overlangs en leg tussen elke hamburger een dunne plak fetakaas en wat fijn gesneden oregano. Leg beide helften weer op elkaar, druk stevig aan. Bak of rooster de hamburgers aan elke kant 3-5 min. tot de kaas wat zacht wordt. Lekker met een Griekse salade van tomaat, rode ui en olijven. 10. ROZEMARIJNBURGERS ; Meng 500 g rundergehakt met 75 g fijngesneden ontbijtspek, zout & peper en 1 tl fijn gesneden rozemarijn. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 min. Serveer ze met rozemarijnmayonaise (mayonaise met fijn gesneden rozemarijn, mosterd en citroensap) en fijn gesneden tomaten met rode ui, koriander en avocado.

Materialen

grill-pan, koekenpan

Bronvermelding