10 Ideeën met een karbonaadje

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 30-05-2011 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • DIVERSEN

Bereiden

1. HEET MET SAMBALSAUS ; Bak 1-2 el sambal oelek, 1 el citroenrasp, 4 fijngesneden sjalotjes en 1 el fijngesneden gemberwortel ca 5 min. in 3 el zonnebloemolie. Voeg 4 in blokjes gesneden schouderkarbonades toe en wat zout en roerbak het vlees in 5-8 min. gaar. Lekker met witte rijst. 2. GEMARINEERDE KARBONADES ; Meng 1 el tijm met zout & peper, 2 geperste teentje knoflook, de geraspte schil en het sap van 1 limoen en 2 el olijfolie. Wrijf hiermee 4 ribkarbonades in en laat 30 min. marineren. Bak de karbonades aan elke kant 4-5 min. in een hete grill-pan of koekenpan. Serveer met pesto en frites. 3. GESTOOFD MET TOMAAT EN OREGANO ; Bak 4 met zout & peper, paprikapoeder bestrooide ribkarbonades aan elke kant 2 min. in 2 el olijfolie. Bak 1 fijngesneden ui 4 min. mee. Voeg 1 blik gepelde tomaten en 1 tl gedroogde oregano toe en stoof 30-40 min. Bestrooi met3 fijngesneden lente-uitjes en 2 el fijngesneden (blad) peterselie. Serveer met pasta. 4. MET GEBAKKEN PEER ; Bak 4 in partjes gesneden, geschilde handperen 8 min. op zacht vuur in 30 g boter. Keer ze af en toe. Bak 4 met zout & peper bestrooide schouderkarbonades aan elke kant 4-6 min. in 30 g boter samen met 2 kruidnagels en 3 salieblaadjes. Blus het bakvet af met 1-2 dl vleesbouillon. 5. IN BIER GESTOOFD ; Bestrooi 4 schouderkarbonades met zout & peper en bestrijk ze met mosterd. Bak ze aan elk kant 2 min. in 30 g boter. Bak 5 fijngesneden lente-uitjes 5 min. mee. Voeg 3 dl oud bruin bier toe en 2 takjes tijm en stoof 20-30 min. Serveer met gekookte aardappelen. 6. KROKANTE REEPJES ; Snijd het vlees van 4 dunne ribkarbonades in repen en bestrijk deze met tapenade. Bak de vleesrepen aan elke kant 2-3 min. op hoog vuur in 2 el olijfolie. Serveer ze bij een groene salade. 7. IN MOSTERDSAUS ; Bak 4 met zout & peper bestrooide ribkarbonades aan elke kant 3 min. in 30 g boter. Bak 3 fijngesneden sjalotjes 5 min. mee. Voeg 1 1/2 dl vleesbouillon, 2 el mosterd en tl tijm toe en laat 6-8 min. sudderen. Breng op smaak met 3 el crème fraîche, zout & peper. Serveer met aardappelpuree. 8. CORDON BLEU ; Snijd 4 dikke ribkarbonades diep in, klap ze open en bestrooi met peper & zout. Leg in elke karbonade een plak ham en een plak jong belegen kaas. klap de karbonades dicht en steek ze vast met een houten prikker. Haal ze door de bloem, daarna door los geklopt ei en vervolgens door paneermeel. Bak ze aan elke kant 4-6 min. in 50 g boter tot ze krokant en gaar zijn. 9. OP Z'N PROVENÇAALS ; Bak 4 fijngesneden sjalotjes met 1 tl rozemarijnnaaldjes ca 5 min. in 2 el olijfolie. Voeg 4 in blokjes gesneden schouderkarbonades toe en wat zout & peper en roerbak het vlees in 5-8 min. gaar Roer er 2 el kappertjes en 60 g fijngesneden zwarte olijven door. 10. KRUIDIGE KARBONADES ; Meng 2 tl fijngesneden tijm, 3 el fijngesneden bladpeterselie, 1 tl fijngesneden salie, zout & peper en 75 g broodkruim. Haal 4 ribkarbonades door los geklopt ei en druk ze daarna met beide kanten stevig in het kruidenmengsel. Bak ze aan elke kant 4-6 min. in 40 g boter. Serveer met asperges.

Materialen

koekenpan

Bronvermelding