10 Ideeën met een blikje Sardientjes , Borrelhapje? Voor- of hoofdgerecht?

Hartige Taarten, Voorgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 01-03-2011 | 25 keer bewaard

Ingrediënten

  • DIVERSEN

Bereiden

1. MET PASTA ; Bak 4 lente-uitjes in ringen, 300 g gehalveerde kers-tomaatjes en 2-3 el fijngesneden bladpeterselie of basilicum op hoog vuur 4-5 min.Voeg 2 blikjes sardientjes, uitgelekt en in stukken gesneden, toe en zout & peper en citroensap naar smaak. Schep de saus door de beetgaar gekookte pasta ( voor 4 personen ). 2. ALS ROLLETJE ; Meng 100 g verkruimelde feta met 1 ei, 1 el fijngesneden koriander, 1 tl fijngesneden munt, 1 blikje sardientjes, uitgelekt en grof gesneden, en zout & peper naar smaak. verdeel de vulling over de smalle kant van 8 brede repen filodeeg. Rol het deeg om de vulling, zodat er 8 'sigaren' ontstaan. Bak de pakketjes in 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 200 C. 3. ALS VISKOEKJES ; Pureer 300 g uitgelekte sardientjes met 1 el fijngesneden bieslook, 1/2-1 tl geraspte gemberwortel, 1/2 teentje knoflook, 1-2 el fijngesneden koriander en zout & peper en limoensap naar smaak. Vorm hiervan 6 platte koekjes en bak ze aan elke kant 1-2 min. in olijfolie. 4. OP CROSTINI Meng 100 g mascarpone of verse roomkaas met 3-4 el fijngesneden kruiden (bladpeterselie, bieslook) en zout & peper en citroensap naar smaak. Beleg hiermee 4 geroosterde sneetjes ciabatta en garneer met een sardientje. 5. ALS TARTAAR ; Meng 1 blikje sardientjes, uitgelekt en in stukjes gesneden, met 1-2 el fijngesneden bladpeterselie of koriander, 1/2 tl geraspte citroenschil, 2 el kleine blokjes komkommer en zout & peper naar smaak. Serveer de tartaar in kleine slablaadjes. 6. IN SALADE NIÇOISE ; Meng 300 g gekookte sperziebonen, 1 rode paprika in reepjes, 1/2 komkommer in plakjes, 3 tomaten in partjes, 2 lente-uitjes in ringen, 1-2 blikjes sardientjes (uitgelekt) en 50 g zwarte olijven. Meng dit met een dressing van 1/2-1 el citroensap, 3-4 el olijfolie, 1 geperst teentje knoflook, 1 tl mosterd, zout & peper en 2-3 el basillicumblaadjes, (voor 4 personen). 7. IN HARTIGE TAARTJES ; Bekleed 4 taart vormpjes van 7-8 cm doorsnede elk met een plakje bladerdeeg. Prik de deegbodems in met een vork. Meng 2 eieren, 1 eidooier, 2 dl crème fraîche, snufje paprikapoeder, zout & peper naar smaak en schenk dit mengsel op de deegbodems. Leg daarop enkele sardientjes. Bak de taartjes ca 30 min. in een voorverwarmde oven op 200 C. 8. MET ROUILLE ; Wrijf 1 teentje knoflook fijn met 1/2-1 tl sambal oelek. Voeg 100 g mayonaise en zout en citroensap naar smaak toe. Serveer samen met geroosterd (stok)brood bij sardientjes. 9. ALS TAPENADE ; Pureer 2 hardgekookte eieren samen met 1 rijpe avocado, 2 el kappertjes, 3 gedroogde tomaten, 1 blikje sardientjes, 1/2 tl mosterd, zout & peper en citroensap naar smaak en 2-3 el olijfolie tot een smeuïg mengsel. Lekker met geroosterd brood. 10. MET PAPRIKA-COMPOTE ; Bak 3 fijngesneden uien en 3 rode paprika's in reepjes ca 30 min. in 2 el olijfolie tot het compote is. Roer er 2 ontvelde tomaten in blokjes door en 3 el fijngesneden zwarte olijven. Breng op smaak met 2 el fijngesneden kervel, 1-2 el balsamicoazijn, zout & peper. Serveer met uitgelekte sardientjes (2 blikjes voor 4 personen).

Materialen

Een blikje sardientjes in huis komt altijd van pas!

Bronvermelding