10 Ideeën met een puntje Roquefort

Salades, Bijgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 28-02-2011 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • DIVERSEN

Bereiden

1. OP CROSTINI Beleg dun gesneden pakjes ciabatta met een plakje roquefort en een schijfje rijpe handpeer. 2. MET VENKEL ; Voor 4 personen ; meng in een ovenschaal 4-6 venkelknollen, in stukken gesneden, met zout & peper, 2-3 el olijfolie en 1 takje rozemarijn. Rooster de venkel ca 30 min. in een voorverwarmde oven op 200 C. Schep halverwege een keer om. Bestrooi voor het serveren met 200 g grof verkruimelde roquefort. 3. IN EEN SAUS ; Prak 150 g roquefort fijn en meng deze met 4 el mayonaise, 1-2 el fijngesneden bladpeterselie. Voeg naar smaak zout & peper toe. Lekker bij hamburgers of bij gebakken varkensvlees. 4. MET MOSSELEN ; Voor 4 personen ; verwarm 1 dl crème fraîche met 100 g verkruimelde roquefort tot de kaas gesmolten is. Voeg 1-2 el pastis (alcoholische anijsdrank) toe en peper naar smaak. Verwarm 300 g gekookte mosselen in de saus. Serveer ze aan houten prikkers. 5. IN EEN SALADE ; Voor 4 personen ; roer een dressing van 1 el (cider)-azijn, 1 tl mosterd, 3-4 el olijfolie, zout & peper naar smaak. Meng 150 g gehalveerde witte druiven met 100 g slablaadjes, 50g gehalveerde hazelnoten en 100 g verkruimelde roquefort. Druppel de dressing erover. 6. BIJ ASPERGES ; Voor 4 personen ; kook 800 g (geschilde) groene asperges in 6-10 min. beetgaar. maak een dressing van 2 el olijfolie, 1 el walnotenolie, 1 el citroensap, , zout & peper en schenk deze over de asperges. Verkruimel 125 g roquefort over en serveer met een plak rauwe ham. 7. IN DE SOEP ; Voor 4 personen ; bak 2 fijngesneden preien 5 min. in 1 el olijfolie. Voeg 8 dl groentebouillon toe en 400 g blokjes aardappel en kook de soep ca 15 min. Roer er 1 bosje waterkers door en kook nog 5 min. Pureer de soep en laat 150 g verkruimelde roquefort onder zacht verwarmen smelten in de soep ( laat niet meer koken !). Garneer met blaadjes waterkers. 8. OP EEN BROODJE ; Bestrijk een doorgesneden pistoletje heel dun met (lavendel)honing en beleg de onderkant met een flinke toef rucola. Leg daarop een plak roquefort en dek af met de bovenkant van het broodje. 9. In de boter ; Meng 150 g roquefort zonder korst met 150 g zachte ongezouten boter. Breng op smaak met peper. Lekker bij gebakken vis of bij lamskarbonaatjes. 10. IN HARTIGE TAARTJES ; Bekleed 6 ingevette taartvormpjes van 8-10 cm doorsnede elk met 2 laagjes filodeeg. Snijd 2-3 appels in stukjes en verdeel 200 g verkruimelde roquefort over de deegbodems. Klop 2 grote eieren los met 2 dl slagroom, zout & peper en een beetje tijm en schenk dit mengsel in de vormpjes. Bak de taartjes ca 30 min. in het midden van een voorverwarmde oven op 180 C.

Materialen

Warm of koud, met fruit, groente, vis of vlees ; altijd lekker dit pittige kaasje.

Bronvermelding