VOORBEREIDEN:
Aanrecht schoon en droog maken. Oven voorverwarmen (ik ga uit van elektrische oven).
In kommetje de spijs mengen met heel ei dat het lekker plakkerig wordt.
In deegkom de bloem zeven en mengen met de suiker en een snufje zout. En de smaakmakers (verhouding kaneel : nootmuskaat : kruidnagel = 3 : 2 : 1 voor een speculaassmaakeffect.
DEEG MAKEN
Door het bloemmengsel de boter in kleine stukjes snijden.
Met schone koude handen tot een stevig deeg maken.
Werkvlak bestuiven met bloem.
Deegbal met deegroller uitrollen tot een plak van ongeveer halve cm dik.
Hieruit de rondjes steken 2x zoveel als je de picolientjes gaat maken.
De helft van de rondjes verdelen over het bakpapier op het bakblik.
Hierop het plakkerige vulsel verdelen (in midden).
AFMAKEN:
Tweede ei splitsen in eiwit en eidooier (en beide even loskloppen).
De tweede helft deegrondjes op de gevulde rondjes leggen, even aanplakken met het losgeklopte eiwit (en een vorkje voor leuk karteleffect op de ingevouwen randjes). Bovenop in het midden versieren met een halve amandel (erin drukken) maar hoeft niet persé.
De koeken bestrijken met losgeklopte eigeel en bakblik in de oven schuiven.
BAKKEN
De koeken op bakpapier bakken in de oven gedurende ongeveer 35-40 minuten. Even kijken tussendoor of ze er knapperig uitzien.
Als ze klaar zijn: bakblik uitnemen en ze laten afkoelen zm op rooster.
BEWAREN
Bewaren: als ze afgekoeld zijn in koektrommel. Of een papieren zak. Zo lang ze warm zijn niet in plastic zak doen....dan verliezen ze hun knapperigheid.
Het is echter de vraag of je ze lang moet bewaren, Jan is verslaafd aan picolientjes - ze zijn niet aan te slepen en dus is vaak de voorraad op zodat je ze zelf dan maar moet maken.
Materialen
PICOLIENTJES VAN AH LIJKEN ERG OP GEVULDE KOEKEN MAAR ZIJN IETS KLEINER EN HEBBEN EEN LICHTE SPECULAASSMAAK. ZE ZIJN OOK DONKERDER EN KNAPPERIGER DAN GEVULDE KOEKEN. OMDAT ZE VAAK NIET (MEER) TE KRIJGEN ZIJN MOET JE ZE SOMS ZELF WEL MAKEN.....
Oven 175-180 grC. Deegroller. Deegkom en 3 kommetjes, 1 voor het mengen van de spijs, 1 voor het opvangen van eiwit en 1 voor het opvangen van eigeel. Zeef om bloem te zeven. Schoon aanrecht cq werkblad. Vorm (zoals drinkglas of kopje ofzo) ter grootte van de bedoelde koekjes. Vork. Kwastje. Bakpapier ter grootte van het bakblik (houdt de oven schoon).