'Chocoladecheesecake met cappuccinoroom' Zijdezacht en ongehoord lekker; dit elegante recept is na de eerste hap ieders favoriet De cheesecake is het lekkerst als hij de dag tevoren gemaakt wordt

Gebak, Nagerecht, 8 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 8 keer bewaard

Ingrediënten

  • 100 gr chocoladekoekjes, verkruimeld

Bereiden

100 gr chocoladekoekjes, verkruimeld 50 gr boter, op kamertemperatuur 2 eetlepels suiker 1/4 theelepel kaneelpoeder 3 pakjes (200g) roomkaas, op kamertemperatuur 200 gr suiker 3 eieren 250 gr pure chocolade 2 eetlepels slagroom 250 ml zure room 1/4 theelepel zout 2 eetlepels instant koffie, opgelost in 4 eetlepels heet water 4 eetlepels koffielikeur 2 theelepels vanille-extract Cappuccinoroom: 250 ml slagroom 2 eetlepels glaceersuiker 2 eetlepels koffielikeur Chocoladeblaadjes: 25 gr pure chocolade 1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Een springvorm van 23 cm met boter invetten. 2. Verkruimelde chocoladekoekjes, zachte boter, 2 eetlepels suiker en kaneel goed mengen, over de bodem van de springvorm verdelen, licht aandrukken en apart zetten. 3. In een middelgrote kom roomkaas glad kloppen. Geleidelijk suiker toevoegen en goed vermengen. Eieren 1 voor 1 toevoegen en op lage stand tot een zeer gladde vulling kloppen. 4. In een schaaltje boven een pan kokend water (au bain-marie) 250 gr pure chocolade smelten met 2 eetlepels slagroom. Tot een gladde saus roeren. 5. Chocolademengsel toevoegen aan roomkaasmengsel en goed mixen. Zure room, zout, koffie, 4 eetlepels koffielikeur en vanille erdoor kloppen. Wederom glad maken en in de ingevette springvorm schenken. 6. 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven bakken. Laat de cheesecake niet te gaar worden; de cake moet in het midden zacht blijven (en zal bij afkoelen stevig worden). Oven uitzetten en de cake 45 minuten in de oven laten staan met de ovendeur op een kiertje. Uit de oven halen en 12 uur in de koelkast zetten. Net voor serveren de bovenkant met schepjes cappucinoroom en chocoladeblaadjes garneren. 7. Voor de cappuccinoroom: slagroom tot zachte pieken opkloppen, vervolgens glaceersuiker en 2 eetlepels koffielikeur erdoor kloppen. 8. Voor de chocoladeblaadjes: 25 gr pure chocolade au bain-marie smelten en tot een gladde saus roeren. Echte, eetbare blaadjes (bijv. van een citrusvrucht) aan 1 kant met chocolade insmeren, in het vriesvak leggen en als ze hard zijn van de blaadjes verwijderen. Laat de blaadjes tot gebruik in het vriesvak liggen.

Bronvermelding