Appelcake uit Sicilie van mijn moeder, heerlijk met appels, walnoten, rozijnen en pijnboompitjes

Gebak, Nagerecht, 8 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 30-08-2010 | 541 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie onder

Bereiden

120 gr boter, gesmolten 150 gr bloem 50 gr geroosterde walnoten, fijngemalen 2 tl bakpoeder 1 kg Granny Smith appels 1 dl melk schil en sap van 1 citroen 120 gr rozijnen 3 grote eieren 100 gr pijnboompitten, geroosterd 2 tl vanille-essence 3 el suiker 250 gr suiker 1 tl kaneel 1 el poedersuiker Bereiding Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een cakevorm van 24 cm royaal in met 20 gr boter en bestrooi de binnenkant met de gemalen walnoten. Schil de appels, snijd ze in vieren en vervolgens in plakjes. Meng de appel voorzichtig met de geraspte schil en sap van de citroen. Klop de eieren, vanille en 250 gr suiker totdat het mengsel bleek en romig is en voeg de gesmolten boter, bloem, bakpoeder en melk toe. Goed mengen. Schenk een derde van het deeg in de cakevorm en leg er een derde van de appels, rozijnen en pijnboompitten op. Herhaal dit met de rest en eindig met een laag appels. Bestrooi de cake met 3 el suiker en kaneel. Bak de cake 55 minuten en laat hem vervolgens 20 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cake uit de vorm en bestrooi hem met poedersuiker.

Bronvermelding