Appel-kaneelijs met gekarameliseerde appels

Anders, Nagerecht, 6 personen, Anders.

Laatst aangepast: 17-03-2006 | 12 keer bewaard

Ingrediënten

  • Voor ca. 1 liter ijs:
  • 750 gr appels
  • 1 tl kaneel
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 2 dl slagroom
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • Voor de gekarameliseerde appels:
  • 4 appels
  • 50 gr boter
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 1 sinaasappel
  • 1/2 citroen
  • 1 borrelglas calvados, rum of cognac

Bereiden

Snijd de geschilde appels zonder klokhuis in blokjes en kook ze met een klein scheutje water tot moes. Roer de appelmoes door een fijne zeef en roer er de kaneel en de suiker door. Laat afkoelen. Klop de slagroom bijna stijf en roer er de appelmoes en de yoghurt door. Draai in een ijsmachine tot ijs of laat in de vriezer bevriezen. In het laatste geval het ijs elk uur met een vork omroeren om grote ijskristallen te voorkomen. Pers de sinaasappel en de citroen uit. Zet het ijs ca. 30 minuten voor het serveren van de vriezer in de koelkast. Snijd de geschilde appels elk in 8 parten en verwijder het klokhuis. Verhit de boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de appelparten op hoog vuur omscheppend ca. 5 minuten tot ze beginnen te kleuren. Bestrooi met suiker, laat kort bakken en bedruppel met sinaasappel-en citroensap. Laat de pan nog 2 minuten op het vuur staan tot de appelparten met een glanzend laagje zijn bedekt. Flambeer met de calvados, rum of cognac (afzuigkap uit zetten!). Verdeel de appelpartjes over de bordjes en schep er een bolletje appel-kaneelijs bij.

Bronvermelding