Menu
Bitterkoekjespudding met amandelroom
Gebak, Nagerecht, 4 personen, Hollands.
Laatst aangepast: 21-01-2010 | 2 keer bewaard
Ingrediënten
- Voor de pudding;
- 200 gram bitterkoekjes
- 160 gram suiker
- 1 citroen
- 160 gram kleingesneden boter
- 10 eieren
- 1 el. speculaaskruiden
- 100 gram broodkruim
- Voor de Glühwijnsaus
- 1/2 fles rode wijn
- 3 kruidnagelen
- 2 kaneelstokjes
- 4 plakken verse gember
- 100 gram suiker
- 1/2 sinaasappel
- Voor de amandelroom;
- 250 ml. slagroom
- paar druppels amandelaroma
- 45 gram fijn gehakt amandelschaafsel
Bereiden
Voor de pudding;
Broodkruim: snijd de korstjes van het brood en snijd kleine stukjes brood. Zet dit even een paar minuten in een warme oven om het brood mooi droog te maken en pulseer het even in de keukenmachine.
Maal de bitterkoekjes fijn in de keukenmachine. Scheid de eieren. Mix de boter met de eidooiers, een voor een erdoor, de speculaaskruiden, de geraspte schil van de citroen. Bitterkoekjes en broodkruim door het botermengsel mixen.
De eiwitten goed opkloppen. Wanneer je een mooie luchtige, schuimige massa hebt, kun je de suiker er langzaam in delen bij doen. Vouw de eiwitten dan langzaam door het bitterkoekjes mengsel. Dan de schaaltjes voor 2/3 vullen, want het rijst nog. Zet de bakjes in een ovenschaal die je tot de helft vult met kokend water. Bedek met aluminiumfolie, 30 minuten in de voorverwarmde oven van 160 graden.
Voor de Glühwijnsaus;
Stop de kruidnagels in een halve sinaasappel, knijp de sinaasappel een beetje uit. Doe deze samen met de kaneelstokjes, een halve fles rode wijn, 100 gram suiker in een pannetje en laat het 15 minuten inkoken. Giet dan af door een vergiet en laat de gluhwein nog een half uurtje door koken.
Voor de amandelroom;
250 ml slagroom opkloppen, dan paar druppels amandelaroma en 45 gram fijngehakt amandelschaafsel erdoor.
Bronvermelding
Bron onbekend