Bonenschotel uit Mexico van Yon

Anders, Hoofdgerecht, 2 personen, Mexicaans.

Laatst aangepast: 19-11-2017 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • bonen

Bereiden

diverse soorten bonen (gaargekookt), samen ongeveer 1 jampot vol (witte, rode, bruine, zwarte-ogen-bonen e.d.). een rode paprika of wat rode en groene paprike (in niet te kleine stukjes) een middelgrote ui, grof gesnipperd een teentje knoflook, zeer fijn gesneden of geperst beetje zout want de bouillon is ook zout (zie hieronder), proeven! hete chilipoeder of sambal oelek (1 afgestr. theelepel of meer naar smaak) 1 afgestreken theelepel oregano of marjolein (liefst vers uit eigen tuin) flinke scheut groentebouillon (van poeder of blokje) een vleestomaat of 2 kleine tomaten, (kleingesneden) evt. uit blik 1/2 blikje maïsl of verse maïs van een kolf geschraapt eventueel wat blokjes courgette 150 tot 200 gram (parboiled, zilvervlies of meergranen) rijst eventueel tortilla's Fruit ui en stukjes paprika ongeveer 3 minuten op niet te heet vuur in (olijf)olie Eventueel in plaats van sambal wat fijngesneden verse rode peper (zonder zaadjes) met de paprika en ui meebakken Fruit op het laatst de knoflook even mee tot ze gaat geuren (goed roeren) Doe de kleingesneden tomaten er bij, even roerbakken Doe er zout, sambal oelek, oregano en bouillon (desnoods water) bij. Heb je bonen-nat, doe dat er dan ook bij. Niet te veel vocht, het is geen soep, Laat ongeveer 10 minuten zachtjes nastoven. Tenslotte doe ik er diverse restjes bonen* en maïs bij Alles met de bonen nog even goed doorwarmen. Kruiden dus naar smaak, mild, heet of nog heter. Proeven! Inplaats van zout, chilipoeder en oregano kun je desnoods Cajun kruiden nemen, meestal zit daar zout in dus oppassen. Als je ze zonder zout kunt kopen is dat beter. Eventueel de laatste 5 minuten blokjes courgette erbij (als je een restje hebt). Hierbij kook ik gewoon rijst ('parboiled'), dat is voorgekookte witte rijst met de voedingsstoffen erin, of basmati e.d.) Heel lekker ook met tortilla’s of andere “wraps”. Doe er dan minder rijst bij Tortilla's natuurlijk volgens gebruiksaanwijzing opwarmen. Steeds wat bonenpot op een tortilla doen, oprollen en uit de hand eten. (Eventueel eerst geraspte kaas over de het bonenmengsel strooien.) Voorgerecht bijvoorbeeld guacamole (pittige avocadopuree) met Nacho-chips (liefst neutrale smaak) Volgende dag opwarmen in de oven: rolletjes tortilla's met bonenmengsel erin, in een vuurvaste schotel leggen, geraspte kaas erover en ongeveer 8 minuten in hete oven.

Bronvermelding