10 Ideeën met een ons Gekookte Ham

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.
Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 16-07-2011 | 7 keer bewaard

Ingrediënten

  • diversen

Bereiden

1. HAMROLLETJES ; Breng 75 g verse roomkaas op smaak met zout & peper, 2 el fijngesneden bladpeterselie en citroensap. Bestrijk 2 plakken ham met dit mengsel en beleg ze met blaadjes rucola of spinazie. Rol de ham op en snijd elke rol in 6 plakjes. Zet vast met een prikker. 2. KROKANTE DEEGFLAPJES ; Bak 250 g stukjes champignons 5 min. op hoog vuur in 2 el olijfolie. Voeg 100 g reepjes ham toe 75 g geraspte jonge kaas toe. Verdeel dit over 10 cirkels bladerdeeg van 8 cm doorsnede en vouw het deeg goed dicht ( tot halve cirkels ). Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 200 gr. 3. PITTIGE MOUSSE ; Pureer 200 g ham met 2-3 el zure room en 1-2 el mayonaise. Breng op smaak met zout & peper, 2 el fijngesneden bieslook en een snufje kerriepoeder. Lekker op (stok)brood . 4. CLUBSANDWICHES ; Bestrijk 4 sneedjes brood met mayonaise. Beleg sneedje 1 met sla, tomaat, ham. Sneedje 2 met avocado en jonge kaas en sneedje 3 met geschaafde komkommer en ham. Stapel ze op elkaar en dek af met het lege sneedje brood. Halveer ze, steek in elk stapeltje een prikker. 5. GEGRATINEERDE WITLOF ; Voor 4 personen; kook 6 struikjes witlof beetgaar in 5-8 min. Laat uitlekken, halveer ze en wikkel elk stuk in een plakje ham. Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal, bestrooi met 125 g geraspte gruyère en gratineer 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 200 gr 6. HAMSALADE ; Meng 4 hardgekookte eieren, 250 g ham, 6 zure augurkjes en 500 g gekookte aardappelen ( alles in stukjes ). Voeg een dressing toe van 3 el mayonaise, 3 el zure room, 1 tl mosterd, zout & peper en 4 el fijngesneden kruiden ( bieslook en bladpeterselie ). 7. OMELET ; Voor 4 personen ; bak 100 g ham in reepjes 3 min. in 25 g boter. Klop 8 eieren los met een scheutje water of melk, zout & peper en 3 el fijngesneden bladpeterselie. Voeg de ham toe en bak van dit mengsel een dikke omelet in een klontje boter. Keer de omelet als de bovenkant gestold is en bak nog 1/2 min. 8. BIJ ASPERGES ; Voor 4 personen ; stoom 1 kg geschilde witte asperges in 6-8 min. beetgaar boven kokend water. Meng 6 el olijfolie met 75 g fijngesneden zwarte olijven, 2 el basilicumblaadjes en zout & peper naar smaak. Serveer de asperges met de dressing en 250 g ham. 9. PASTA MET HAM ; Voor 4 personen ; kook 300 g tagliatelle beetgaar. Bak 4 fijngesneden lente-uitjes 3 min. in 2 el olijfolie. Voeg 400 g blokjes ongeschilde courgette toe en bak in 6-10 min. beetgaar. Bak 200 g ham in reepjes 4 min. mee. Roer er de pasta en een handvol basilicumblaadjes door. Serveer met geraspte oude kaas. 10. MOSTERDSOEP ; Voor 4 personen ; bak 3 fijngesneden preien 6 min. in 30 g boter. Voeg 2 el dijonmosterd en 1 l kippenbouillon toe. Kook de soep 15-20 min. Pureer hem en verwarm hem goed met 4 el slagroom, 150 g reepjes ham, zout & peper en 1 el grove mosterd.

Materialen

Ham ; altijd lekker op brood, maar ook in een borrelhapje of ander gerecht.

Bronvermelding