10 ideeën met een bosje Peterselie

Anders, Buffet, 4 personen, Mediterraan.
Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 14-07-2010 | 17 keer bewaard

Ingrediënten

  • DIVERSEN

Bereiden

1. PETERSELIEDRESSING ; Meng 1 tl mosterd, 1 el citroensap, 3-4 el olijfolie, 2-3 el fijngesneden peterselie en zout & peper naar smaak. Lekker bij aardappel- of tomatensalade. 2. KRUIDIGE AARDAPPELPUREE ; Kook 1-11/4 kg aardappelen gaar in 20-25 min. Giet ze af en stamp ze fijn. Laat dit mengsel op zacht vuur al roeren even uitdampen. Roer er 50 g boter, 4-5 el fijngesneden peterselie, zout & peper en ca 2 dl hete melk door tot het een romige puree is. 3. PETERSELIESOEP ; Bak 1 fijngesneden ui, 1 geperst teentje knoflook en 50 g fijngesneden peterselie ( steeltjes en blaadjes ) 6 min. in 2 el olijfolie. Voeg 2 geschilde aardappelen in blokjes en 8 dl groentebouillon toe en kook de soep 15 min. Pureer hem dan en breng op smaak met zout & peper en 3 el crème fraîche. 4. PETERSELIEPESTO ; Pureer 100 g peterselieblaadjes met 50 g in een droge koekenpan geroosterde pijnboompitten en 1 teentje knoflook tot een korrelige pasta. Schenk er 3-5 el olijfolie bij en roer er 50 g geraspte Parmezaanse kaas en zout & peper naar smaak door. 5. GEBAKKEN GARNALEN ; Bak 2 fijn gesneden sjalotjes, 1 geperst teentje knoflook en 3 heel fijn gesneden peterseliestelen, 1/2 rode peper ragfijn gesneden 5 min. in 2 el olijfolie. Voeg 3-4 el fijn gesneden peterselie blaadjes en 400 gr gepelde garnalen toe en verwarm 2-4 min. Breng op smaak met peper & zout. citroensap. Lekker met rijst. 6. CROSTINI MET KRUIDENKAAS ; Meng 100 g verse roomkaas met 3 el fijngesneden peterselie, 1 el fijn gesneden bieslook en zout & peper en citroensap naar smaak. Beleg hiermee krokant geroosterd ( stok ) brood en garneer met zalmeitjes. 7. PETERSELIE FLENSJES ; Voor 12 stuks ; meng 125 g bloem met een snufje zout, klop er 2 eieren door en voeg 3 dl melk toe. roer er 4 el fijn gesneden peterselie, 50 g geraspte oude kaas en 30 g gesmolten boter door. bak van het beslag circa 12 dunne flensjes in wat boter. 8. PASTA MET MOSSELEN ; Bak 4 lente-uitjes in ringen 2 min. in 2 el olijfolie. Bak 3 el fijn gesneden groene olijven en 3-4 gepelde tomaten in blokjes 5 min. mee. Voeg 250 g gekookte mosselen toe en beng op smaak met 3-4 el fijngesneden peterselie, 2 el kleine kappertjes, zout & peper. Schep dit door beetgaar gekookte pasta. 9. SCHOL MET KRUIDENKORST ; Meng 40-50 g vers broodkruim met 1 tl tijmblaadjes, 4 el fijngesneden peterselie, 3 fijngesneden gedroogde tomaatjes en wat zout & peper. Bak 4 scholfilets 1 min. op de velkant in 30 g boter. Draai de filets om en bestrooi de bovenkant royaal met het peterseliemengsel. Zet de vis ca 1 min. onder de hete grill tot de korst krokant is. 10. STOKBROOD MET PETERSELIEBOTER ; Meng 125 g zachte boter met 1 geperst teentje knoflook, 4 el fijn gesneden peterselie, zout & peper en citroensap naar smaak. Snijd 1 stokbrood regelmatig in en bestrijk de inkepingen met peterselie boter. Verpak het brood in bakpapier of aluminiumfolie en verwarm het ca 20 min in een voorverwarmde oven op 180 g.

Materialen

BLAD- en KRULPETERSELIE ; Peterselie is er in twee soorten; de bekende krulpeterselie en de bladpeterselie. Vraag de groenteman naar bladpeterselie, die heeft meer smaak dan de krul-variant. Deze laatste is meer geschikt als garnering.

Bronvermelding