Groentebouillon, basisrecept

Soepen, Voorgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • 125 gr. ui, fijngesneden
  • 50 gr. prei, fijngesneden
  • 125 gr. wortels, in stukjes
  • 4 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 75 gr. venkel, in stukjes
  • 1 kleine tomaat, in stukjes
  • 2,25 l. water
  • 1 bouquet garni*

Bereiden

Verhit de olie in een groter pan. Fruit de ui en prei 5 minuten op laag vuur, onder af en toe roeren. Voeg de overige groenten toe, doe het deksel op de pan en smoor alles 10 minuten. Giet het water erbij en voeg het bouquet garni toe. Breng de inhoud van ded pan aan de kook en laat alles 20 minuten pruttelen. Giet de bouillon door een zeef in een kom. Wacht tot de bouillon is afgekoeld. Zet de kom afgedekt in de koelkast. Gebruik de bouillon dezelfde dag nog of vries hem in porties in. In de vriezer blijft de bouillon 3 maanden goed. Met deze bouillon kun je o.a. 'Koud geserveerde heldere groentebouillon' uit AH 03 2005 maken.

Materialen

*samengebonden tuinkruiden: peterselie, tijm en laurier, eventueel aangevuld met dragon, rozemarijn, kervel, selderij, venkel of basilicum.

Bronvermelding