'Abgusht', Iraans nationale gerecht, van Myriam

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 01-02-2019 | 14 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 g lamsvlees en .......

Bereiden

Meningen over Abgusht, Iran - Het lokale gerecht 'abgusht' is heerlijk. Het is een soort soep met aardappelen die je in een pizza-achtig brood stopt en waaraan je vervolgens frambozen, knoflook, zilveruitjes en andere ingrediënten toevoegt. - Een regionale aanrader is abgusht, een stoofpot met aardappels, schapenvlees, tomaat en kikkererwten. Je krijgt er een stamper bij om het maaltje te prakken. - Abgusht: Het Iraanse nationale gerecht. Je schenkt de soep van het stoofpotje af en prakt daar heel veel brood in, dan stamp je de rest van het stoofpotje samen en eet je het met nog meer brood op Abgusht of dizi is een betrekkelijk eenvoudige stoofpot van schapenvlees met tomaten, bonen en aardappelen. - Abgusht, door Myriam 500 g lamsvlees in blokjes gesneden (neem vlees met vet ; dan wordt de saus ongezonder, maar ook lekkerder) kikkererwten (uit blik): hoe meer kikkererwten, hoe zwaarder het gerecht wordt... tomatenconcentraat (1 blikje) 2 uien in 4 gesneden water margarine of boter of bakolie peper, zout, korianderpoeder, kurkumapoeder, chilipeper(s) en knoflook gesnipperd - Bak het lamsvlees heel even aan in wat boter. Voeg dan water toe tot alle vlees onderstaat. Voeg peper en zout, de kruiden, de ui, de knoflook en pepertje(s) toe. Laat alles sudderen met het deksel op de pan. Hoe langer de schotel kan sudderen, hoe beter de smaken zich vermengen. Voeg een kwartiertje voor je gaat opdienen het tomatenconcentraat toe. - De volgende dag is deze stoofschotel nog lekkerder! - Dien het gerecht op met Turks brood, rauwe uiringen en gesnipperde peterselie. Iraniërs gieten de Ab in een apart bord en stampen de Gusht tot een dikke prak (kikkererwten, vlees en ui). - Ze leggen wat vleessmurrie op het brood, dopen dat in de soep en leggen daarop nog wat rauwe ui en peterselie. Als je het op die manier wil eten, moet je er wel voor zorgen dat de schotel heel lang gesudderd heeft zodat het vlees heel erg mals is.

Bronvermelding