Zelf tofu maken

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Oosters.

Laatst aangepast: 21-11-2009 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie onderstaand

Bereiden

Ingrediënten Om 400 g tofu te maken heb je nodig : - ongeveer 2 l sojamelk - 2 theelepels natuurlijke calciumsulfaat Stap 2: De sojamelk koken Giet 2 l sojamelk in een pot en laat zachtjes koken gedurende 5 tot 10 minuten. Koel af tot 70 ° C. Stap 3: De coagulant voorbereiden Los 2 theelepels natuurlijke calciumsulfaat op in een tas warm water. Minder coagulant geeft zachtere tofu, meer coagulant geeft stevigere tofu. Stap 4: Stremmen van de melk Giet de voorbereidde coagulant oplossing traag in de hete sojamelk, terwijl u de sojamelk zachtjes roert. Als er nog niet-gestremde sojamelk overblijft, moet u nog een beetje extra coagulant oplossing maken en bijvoegen. Stap 5: De tofu vormen Eens al de sojamelk is gescheiden in kleine witte brokjes tofu en een amberkleurige vloeistof moet u de deegachtige massa in een vorm doen die bekleed is met een neteldoek. Elke plastieken vorm met kleine gaatjes kan hiervoor gebruikt worden. Vouw de doek toe en plaats er iets zwaars op om het water zo goed mogelijk uit de tofu te persen. Doe dit ongeveer 20 minuten. De resulterende blok tofu moet bewaard worden onder water, in de koelkast. Ververs dagelijks het weekwater. Tofu is zo een week goed te houden. Nog even over magnesiumsulfaat als stremmingsmiddel: Nigari (voornamelijk magnesiumchloride, niet sulfaat, bijproduct gedurende indamping van zeezout) als coalgulant/stremmingsmiddel geeft de lekkerste smaak aan de tofu, vind ik. Soms is het verkrijgbaar bij natuurwinkels, ik heb het eens gekocht in Amsterdam. Magnesiumsulfaat geeft ook een prima smaak en kun je in Engeland gemakkelijk krijgen onder de naam ‘Epson salt’. Bij een apotheek kun je het ook proberen, let dan wel op dat er geen smaakstoffen aan toegevoegd zijn, omdat het vaak verkocht wordt als maagzout. Het is zelfs mogelijk om de melk met zeezout, citroen of tamarinde te stremmen, maar de opbrengst is veel lager en de smaak en consistentie anders. Als je zelf tofu maakt, kun je uitgaan van goede kwaliteit sojamelk die je in de winkel koopt en deze nog even koken, af laten koelen tot ongeveer 75 graden en dan de coagulant toevoegen en vervolgens uit laten lekken in een vergiet met kaasdoek. Voor zachtere, zijde-achtige tofu, moet je de melk 2 x zo sterk maken: de eerste batch melk verwarm je met een nieuwe hoeveelheid bonen en maal je nogmaals fijn. Deze extra dikke melk strem je met nigari en dan krijg je zachte, zijde-achtige tofu.

Bronvermelding